nieuws

Video: Mathematics Gallery Londen krijgt bijpassende vloer

Interieur

Zaha Hadid Architects heeft de Mathematics: The Winton Gallery van het London Science Museum voltooid. De vleugel is gebaseerd op een windtunnel voor een vliegtuig uit 1920 en is het eerste Britse project van het architectenbureau sinds het overlijden van de Irakese oprichtster Zaha Hadid. Aan Bolidt werd gevraagd mee te denken over het realiseren van de bijzondere en zeer complexe museumvloer.

Video: Mathematics Gallery Londen krijgt bijpassende vloer
Video: Mathematics Gallery Londen krijgt bijpassende vloer

De geschiedenis van het London Science Museum gaat meer dan 150 jaar terug. Centraal staat de geschiedenis, het heden en de toekomst van wetenschap, technologie, engineering, medische wetenschap, architectuur, design, en industrie. Elk jaar trekt het museum in South Kensington miljoenen bezoekers.

Hadid_2

Luchtstromen in de vloer

Hoofdconservator David Rooney: “De mathematics gallery bestaat sinds de vroege jaren zeventig en was toe aan modernisering. We hebben Zaha Hadid Architects gevraagd een compleet nieuwe inrichting en presentatie te ontwikkelen, passend bij de 21e eeuw. De architectuur, het design en de beleving van The Winton Gallery is wiskunde op zich. De architecten hebben de ruimte ontworpen alsof het een windtunnel is, met een Handley Page vliegtuig centraal hangend in de gallery. De luchtstromen rondom het vliegruig zijn wiskundig berekend en komen overal terug in de ruimte, zowel in 3D-structuren als in de vloer. Daarmee vertelt de gallery aansprekende wiskundige verhalen, maar is ook de ruimte zelf wiskunde op zich.”

Hadid_1

Precisie

Omdat wiskunde centraal staat in het ontwerp, kwam het in de uitvoering aan op precisie; geometrische vormen, oppervlaktes en afwerkingen. Ook voor de vloer lag er een enorme uitdaging. Bolidt heeft Zaha Hadid Architects geadviseerd en heeft zowel op technisch als designgebied meegedacht om het complexe ontwerp van de luchtstromen in de vloer tot leven te brengen. Ook duurzaamheid stond daarbij centraal, aangezien jaarlijks miljoenen bezoekersvoeten de fraaie vloer betreden.

Reageer op dit artikel