nieuws

IBI² instituut wil interieursector vernieuwen

Interieur

Biomimicry, het imiteren van biologische structuren en processen, vormt de basis voor het onlangs opgerichte instituut IBI². Het bureau is ontstaan uit een samenwerking tussen meubelbedrijf Leolux en trendbureau Studio Baan. In samenwerking met onderzoeksinstellingen gaat het innovaties ontwikkelen voor de interieursector.

Sandra en Stefan Baan, oprichters van voormalig trendbureau Studiobaan, richten zich met IBI² op strategie, onderzoek en innovatie binnen de interieursector. Het doel is om productontwikkeling binnen de branche te stimuleren en radicale veranderingen teweeg te brengen. Het instituut positioneert zich als samenwerkingspartner voor duurzame productontwikkeling van grote interieurmerken.

Natuur als bron

IBI² baseert zich op de duurzame principes van de Blue Economy, meer specifiek op “biomimicry”. Volgens de oprichters is er een stijgende vraag naar inhoud, oprechtheid en intelligentie in interieurproducten. De designstrategie koppelt kennis uit de natuurwetenschappen aan de biologie. Het gaat bijvoorbeeld om materiaalinnovaties of veranderingen in het productieproces. “We creëren dus producten en ruimtes met de natuur als voorbeeld”, aldus Sandra Baan.

 
Melting Spheres – IBI² & Raphaela Küper

Projecten

Binnen het bureau lopen al een aantal projecten. Zo heeft het onlangs samen met een student een levende jas ontwikkelt. De structuur van gedroogde kokosbladeren is een prototype dat wellicht later ook voor andere toepassingen kan dienen. Daarnaast wil het instituut zich ook richten op toepassingen binnen de architectuur. Er is nu een energienet voor bedrijven in ontwikkeling om het energieverbruik te verlagen.

 

Reageer op dit artikel