nieuws

Agendatip: Yona Friedman – Iconostase 180

Interieur

Tot en met 25 augustus 2016 presenteert festival Incubate het werk van Yona Friedman. Een van zijn ontwerpen, Iconostase, is dan te bewonderen in het Wilhelminapark in Tilburg. Binnen de Incubate worden tentoonstellingen, dans, theater en muziek tot uitvoering gebracht. Geïnteresseerden kunnen wekelijks op donderdagavond en op zondag welkom het kunstwerk bekijken in Park, Wilhelminapark.

Agendatip: Yona Friedman – Iconostase 180

Yona Friedman (1923) was als Hongaars-Joodse architect in de jaren ’40 betrokken bij de wederopbouw van Israël. Friedman creëert ringen die worden toegepast als modules; de aangesloten ringen vormen een constructie die elke grootte of vorm kan krijgen. Deze techniek wordt Iconostases genoemd. De ringen werken als een frame waarin allerlei objecten/ presentaties kunnen worden (weer)gegeven. De tentoonstelling richt zich op een centraal element in het concept van de relatie tussen de ruimte (context) en het tentoonstellingsmateriaal (inhoud). Het project is een poging de kloof tussen de ruimte en de tentoongestelde kunstwerken te overbruggen.

Friedman vindt dat een museum voor iedereen toegankelijk moet kunnen zijn. Daarom moet het open en transparant zijn, voor zowel publiek als voor artiest: van kinderen tot bekende kunstenaars.

De Iconostase is verplaatsbaar en wordt na augustus op verschillende plekken in Tilburg geplaatst, voorzien van een nieuw programma. Tijdens Incubate festival in september licht de 93-jarige Yona Friedman meer toe over zijn werk.

Reageer op dit artikel