nieuws

Verzet tegen plan Lakenhal leeft op

Interieur

Stichting Industrieel Erfgoed Leiden (Stiel) sluit zich in de kwestie rond de Lakenhal aan bij het Cuypersgenootschap en de Leidse PvdA-fractie. Dat blijkt uit een nieuwsbrief van die lokale instantie. Het trio heeft uiteenlopende kritiek op de verbouwingsplannen van het Leidse museum, die momenteel in een impasse verkeren.

Verzet tegen plan Lakenhal leeft op

Voor de Lakenhal liggen omvangrijke uitbreidingsplannen klaar en miljoenen euro’s. Op die plannen is recent regelmatig kritiek geuit en dan op twee onderdelen in het bijzonder. De beoogde gevel die het vernieuwde museum krijgt aan de kant van de Lammermarkt wordt bepaald niet door iedereen mooi en passend gevonden. En dat binnen het bestaande gebouw aan de Oude Singel de monumentale Joristrap wordt verplaatst, dat zit een aantal organisaties dwars die zich sterk maken voor cultureel erfgoed.

 Achtergevel Lakenhal Leiden
De achtergevel

Uiteindelijk bleven beide controversiële elementen deel uitmaken van de plannen, zo werd besloten. Echter, eerder deze maand werd bekend dat de verbouwing in een impasse was geraakt. Geen enkele aannemer wilde de klus uitvoeren voor het bedrag dat de gemeente voor ogen had. Naar verwachting moeten Lakenhal en Leiden nu onderdelen snijden uit het project.

Gevel

Dat gegeven vormde voor het Leidse PvdA-raadslid Gijs Holla direct aanleiding om weer over de gevel aan de Lammermarkt te beginnen. Die vindt hij bijzonder lelijk, en als er dan toch iets uit het verbouwingsplan moet worden geschrapt, dan het liefst de gewraakte façade.

Cultuurwethouder Robert Strijk (D66) heeft Holla al laten weten dat wat er ook wordt geschrapt, het zal niet de bewuste gevel zijn. Want daar hebben zich allerlei welstand- en monumentenclubjes over gebogen en die opperden geen bezwaren.

En Strijk voegde eraan toe dat ook het landelijk opererende Cuypersgenootschap geen hernieuwde hoop hoeft te koesteren; de Joristrap krijgt, ook als de verbouwing van de Lakenhal een meer bescheiden project wordt, toch een andere plek in het museum. Daar verandert de opvatting van Stiel, die de verandering ook hekelt, niets aan.

Het versoberde opknapplan van de Lakenhal wordt nog voor de zomer gepresenteerd.

Bron: Leidsch Dagblad/LomanLeefmans

Dit bericht verschijnt naar aanleiding van een eerder bericht op de site en een artikel in de Architect van juni 2016 ‘Museum de Lakenhal, Aanbesteding restauratie en uitbreiding Lakenhal stopgezet’

Reageer op dit artikel