nieuws

HOBRA: Nederlandse kunstenaars naar de Olympische Spelen

Interieur

In het kader van het culturele programma rondom de Olympische Spelen gaan tien Nederlandse kunstenaars samenwerken met tien Braziliaanse collega’s. In duo’s gaan zij aan de slag om in drie weken tijd een nieuw werk te creëren. Dit culturele programma, HOBRA genaamd, is van 11 tot 31 juli te zien in Rio de Janeiro.

 

De naam van het Nederlandse culturele programma, HOBRA, verwijst naar het Portugese woord ‘obra’, wat (kunst)werk betekent. Daarnaast benadrukt het de culturele samenwerking met een verwijzing naar de twee deelnemende landen: Holanda en Brasil. Het culturele programma is ontstaan naar aanleiding van een uitnodiging van Brazilië. Op deze manier ontstaat een mooie samenwerking tussen kunstenaars met verschillende achtergronden.

De duo’s werken samen in de disciplines literatuur, film, theater, muziek, dans, design, e-cultuur, beeldende kunst, architectuur, en op het gebied van cultuurparticipatie. De twee deelnemers in de categorie architectuur zijn Sjoerd ter Borg en Pedro Varella.

Sjoerd ter Borg studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en volgde de master Vacant NL op het Sandberg Instituut in Amsterdam. Hij koppelt kunstenaars, schrijvers en ontwerpers aan thema’s die spelen in de samenleving en creëert door middel van verschillende media een nieuw perspectief. Zijn werk is o.a. getoond in het Stedelijk Museum in Amsterdam, de Dutch Design Week Eindhoven, het Letterkundig museum en de 2013 Biennial of Urbanism in Shenzhen, China.

Pedro Varella is een van de oprichters van de groep architecten gru.a waarmee hij projecten ontwikkelt op het gebied van architectuur en beeldende kunst. Varella won in 2015 de Instituto Tomie Ohtake AkzoNobel-prijs voor architectuur. Hij is co-auteur van het boek Rio Metropolitano: Guia para uma Arquitetura (2013).

Sjoerd ter Borg en Pedro Varella 

Alle deelnemende duo’s aan het culturele programma HOBRA zijn:
Literatuur: Jan Cleijne (NED) en Lucas Viriato (BRA)
Film: Daan Gielis (NED) en Wagner Novais (BRA)
Theater: Sjaron Minailo (NED) en Pedro Kosovski (BRA)
Muziek: Emma Rekers (NED) en Floriano Romano (BRA)
Dans: Fernando Belfiore (NED) en Dani Lima (BRA)
Design: Yuri Veerman (NED) en Clara Meliande (BRA)
E-cultuur: Thom Kuijpers (NED) en Julio Parente (BRA)
Beeldende Kunst: Jonas Ohlsson (NED) en Marcos Chaves (BRA)
Architectuur: Sjoerd ter Borg (NED) en Pedro Varella (BRA)
Cultuurparticipatie: Jörgen Tjon A Fong (NED) en Fred Coelho (BRA)

HOBRA is van 11 tot 31 juli 2016 te volgen via de website van HOBRA, de facebookpagina, twitter en Instagram. Tijdens de grootschalige slotbijeenkomst in Rio de Janeiro tonen de kunstenaars het resultaat aan het grote publiek. 

Reageer op dit artikel