nieuws

MVRDV transformeert Winkelcentrum in Lyon

Interieur

Deze week werden de plannen bekendgemaakt die MVRDV ontwikkelde voor de transformatie van het Winkelcentrum Part-Dieu in Lyon. Part Dieu is na La Défense in Parijs het grootste zaken en winkelgebied van Frankrijk. Het winkelcentrum is navenant groot, en zal na de transformatiewerkzaamheden nog eens 32.000 vierkante meters verhuurbare ruimte hebben. Daarnaast focust het ontwerp op het toevoegen van verblijfskwaliteit aan de openbare ruimte.

MVRDV transformeert Winkelcentrum in Lyon

MVRDV won de ontwerpprijsvraag voor het transformatieproject in 2013 is is sindsdien bezig haar plannen verder uit te werken. Het project is het sleutelstuk in een grootscheepse gebiedsontwikkeling die het hele omliggende district omvat. Het plan voor het winkelcentrum wil de relatie tussen de openbare ruimte en het gebouw herdefiniëren door terrassen en tuinen aan te leggen. Deze zijn direct vanaf het straatniveau toegankelijk voor publiek en bieden een geleidelijke overgang naar het retail-programma.

Naadloze overgang

De terrassen ontsluiten tevens de daken van het complex. Hierop zullen immense stadstuinen gerealiseerd worden voor omwonenden en bezoekers. Een ontmoetingsplek is iets wat op dit moment nog wordt gemist in het gebied, aldus Winy Maas. “Restaurants, bars en een bioscoop lopen naadloos over in de terrassen en zijn op diverse manieren verbonden met het retail-programma in het gebouw.

Nieuwe gevel met oude elementen

Een van de grootste doornen in het oog van omwonenden betreft momenteel de gevel van het bestaande gebouw. Deze wordt door MVRDV juist ingezet als identiteitsdrager – na een grondige make-over. Zowel het bestaande deel als de nieuw te bouwen delen van het complex worden voorzien van een en hetzelfde hergebruikte gevelelement. Dat wordt in verschillende intensiteit aangebracht om het gewenste transparantieniveau van het achterliggende programma te faciliteren.

In het kader van de duurzaamheid bedacht MVRDV iets slims: de bestaande aaneengesloten gevelpanelen dienen als basis voor het nieuwe gevelontwerp en zullen in een lagere dichtheid in staat zijn om oud- en nieuwbouw van hetzelfde basiselement te voorzien. Ter hoogte van de entree zullen de gevelelementen als het ware langzaam maar zeker verdwijnen om ruimte voor de opening te maken.

Zichtlijnen

Om het winkelcentrum te verbinden met de rest van de stad worden op een aantal plaatsen zichtlijnen geopend naar belangrijke plekken in de stad zoals de basiliek en de Fourvièretoren. Om de overlast tijdens de verbouwing te minimaliseren, is een complex faseringsplan ontwikkeld.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels