nieuws

Kossmann.dejong ontwerpt The Play’s The Thing’

Interieur

Kossmann.dejong heeft de nieuwe, permanente familietentoonstelling ‘The Play’s The Thing’ ontworpen voor en over de Royal Shakespeare Company (RSC), het befaamde theaterbedrijf in Stratford-upon-Avon. In nauwe samenwerking met de RSC en de Britse tentoonstellingsbouwer The Hub, is een spannende reis door de tijd gecreëerd waarin geheimen en verhalen achter de RSC worden onthuld.

Kossmann.dejong ontwerpt The Play’s The Thing’
Foto’s Thijs Wolzak

‘The Play’s The Thing’ bevindt zich in de Swan Wing, het oudste deel van RSC’s theatercomplex in Stratford-upon-Avon. Dit Victoriaans Gotische gebouw uit 1879 biedt onderdak aan de nieuwe tentoonstelling, maar functioneert ook als entree en café van de twee grote naastgelegen theaters. Het ontwerp van Kossmann.dejong gaat verder dan alleen de inrichting van de tentoonstelling.  Het bureau heeft het hele gebouw, met zijn intrigerende details en narratieve kwaliteit, onderdeel gemaakt van de experience. In het monumentale trappenhuis bijvoorbeeld, wordt de aandacht getrokken naar de indrukwekkende, historische glas-in-lood ramen van ‘The Seven Ages of Man’ door de toevoeging van een grafische laag op de wanden.

Kossmann.dejong ontwerpt The Play's The Thing'

Proloog

Het café op de begane grond – de entree tot de tentoonstelling – is getransformeerd tot een rariteitenkabinet vol mysterieuze objecten en anekdotes uit de rijke geschiedenis en collectie van de RSC. Na een geanimeerde introductie in de ‘Reading Room’ met wanden vol RSC’s programmaboekjes uit alle tijden, gaan bezoekers via de ‘geheime’ trap naar de tentoonstelling op de eerste verdieping. Speciale licht- en geluidseffecten zijn hier gebruikt om de spanning op te bouwen, refererend naar het moment vlak voordat de gordijnen openen en de voorstelling begint.

Kossmann.dejong ontwerpt The Play's The Thing'

Hoofdakte

Om de inhoud en verhalen makkelijk toegankelijk te maken op de relatief kleine oppervlakte van 120 m2, heeft Kossmann.dejong in de hoofdtentoonstellingsruimte twee verschillende concepten toegepast. Mark de Jong, creatief directeur van het bureau, legt uit: “Op de wanden rondom zijn verhalen en artefacten van de RSC collectie te zien; in het midden van de ruimte bevinden zich voornamelijk interactives, waar bezoekers de verschillende facetten van het theatermaken van RSC zelf kunnen ervaren.” Zo worden bezoekers verleid een scène uit Hamlet te spelen samen met een RSC acteur. Door Kinect-technologie te combineren met een virtuele stem- en bewegingscoach lijkt de bezoeker daadwerkelijk op het toneel te staan. Kossmann.dejong heeft ook een ‘Magische Spiegel’ gecreëerd die bezoekers in staat stelt virtuele kostuums uit het RSC-depot aan te trekken en al doende te leren over het vakmanschap van kostuumontwerpers. Kleinere hands-on activiteiten zijn ontworpen om de zintuigen van het jonge publiek te prikkelen, zoals de Shakespeare A-tot-Z ontdekkingskast gevuld met spannende objecten en verhalen. De toepassing van deze grote gelaagdheid in de tentoonstelling maakt ‘The Play’s The Thing’ een rijke ervaring voor bezoekers van alle leeftijden.

Kossmann.dejong ontwerpt The Play's The Thing'

Epiloog

Het ontwerpbureau heeft de beleving van de tentoonstelling verlengd tot in de ‘Rialto Bridge’, de publieke wachtruimte van het theaterauditorium. Een groot narratief muurkunstwerk (door Vic Lee) in de theatraal rode ruimte met ‘sprekende’ sofa, maakt het verblijf hier in de pauzes verrassend en vermakelijk. Door de beeldende wand met kijkgaatjes krijgen bezoekers inzicht in de jarenlange lokale verbondenheid van de RSC met Stratford-upon-Avon. Ook heeft Kossmann.dejong kunstenaar Steven Follen gevraagd een nieuw kunstwerk te creëren in het trappenhuis van de hoge entreehal als moderne tegenhanger van de historische gebouwdetails.

Tentoonstelling

‘The Play’s The Thing’ is te zien in de Swan Wing, het oudste gebouw van het theatercomplex van RSC in Stratford-upon-Avon (UK). Voor openingstijden en bezoekersinformatie klik hier.

Reageer op dit artikel