nieuws

Conferentie Wie start de bouwrevolutie? tijdens DDW 2016

Interieur

Op 24 oktober vindt in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week (22-30 oktober) de conferentie ‘The Making of our Future City’ plaats. In het Klokgebouw in Eindhoven leggen architect Winy Maas (MVRDV), ontwerper Iina Vuorivirta (IKEA), disruptieve denkers en ontwerpers (o.a. Stone Cycling, Spark Innovation Campus & Singularity University) en Rijksbouwmeester Floris Alkemade de stad van de toekomst op de tekentafel.

Conferentie Wie start de bouwrevolutie? tijdens DDW 2016

De afgelopen jaren schudde de bouwsector op haar fundamenten; de crisis dwong bouwbedrijven, architecten en ontwerpers tot een kritische blik op de bouwketen. Daarnaast nemen bewoners een steeds actievere rol in het bouwproces en gaan zelf aan de slag met het realiseren van hun dromen, daarbij gesteund door lokale overheden die steeds meer ruimte geven voor initiatief. Er liggen uitdagingen voor de bouwsector om te innoveren. De vraag is wie de handschoen oppakt.

Bouwsector van de toekomst

Wie weet het beste aan te sluiten bij de behoeften en verwachtingen van burgers en bedrijven en wordt zo een belangrijke speler in de bouwsector van de toekomst? Zijn het vooruitstrevende architecten die deze behoeften weten aan te wakkeren en te verbeelden? Bouwbedrijven die samenwerkingen aangaan met energiebedrijven om een complete ‘woonbeleving’ te kunnen bieden? Of bieden nieuwe bouwmaterialen en productietechnieken (zoals 3D-printing) binnenkort de mogelijkheid om goed en goedkoop in te spelen op individuele wensen; high fashion, low prices?

Conferentie

Wellicht komt de vernieuwing en concurrentie uit een onverwachte hoek en zijn het bedrijven zoals Ikea en Google, die feilloos weten wat hun klanten willen en dit succes ook in de bouwsector zouden kunnen realiseren. Hoe dan ook, de bouw heeft nog geen ‘Apple-revolutie’ doorgemaakt. En die komt, dat is wel zeker. Tijdens de conferentie ‘The Making of Our Future City’ wordt, op initiatief van de Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu, de stad van de toekomst verkend met befaamde architecten, innovatieve bouwers en onverwachte outsiders.

De presentatie van ‘The Making of our Future City’ is in handen van Cobouw-verslaggevers Thomas van Belzen en Joost Zwaga.
Zie het artikel hierover op Cobouw.nl  ‘Eindhoven wil bouw helpen vernieuwen’

Meer informatie

Maarten Baas en Sergio Herman Maarten Baas en Segio Herman. Foto: Jeroen van der Wielen

Dutch Design Week, 22 tot 30 oktober

Dit jaar is de Dutch Design Week (DDW) van 22 tot 30 oktober. Thema van de jubilerende DDW (15 jaar) is ‘The making off…’Het maakproces staat centraal, eert de makers en gaat de vervreemding tegen. Rond het thema staan diverse activiteiten op de agenda, waaronder de expositie ‘Maarten Baas makes time’.

In ‘Maarten Baas makes time’, te zien in het VDMA-gebouw in Eindhoven, verkennen zielsverwanten en talenten uit Baas’ eigen netwerk het thema tijd. Het hart van de tentoonstelling wordt gevormd door werk van Nederlandse ontwerpers als Atelier NL, Jurgen Beu, Joost van Bleiswijk en Kiki van Eijk, in samenwerking met theatermaker Joris van Midde (De Kwekerij) en chef-kok Sergio Herman.

Chef-kok Sergio Herman verzorgt te midden van de expositie een culinair menu, dat gedurende negen dagen zal worden bereid door zijn team. De signature gerechten van Hermans worden geserveerd op speciaal door Maarten Baas ontworpen borden.

De tentoonstelling vindt plaats in de voormalige Van der Meulen Ansems-garage (VDMA) aan de Vestdijk 25/27 in de binnenstad van Eindhoven.

Meer informatie

 

Reageer op dit artikel