nieuws

Financiering Collectiegebouw Boijmans Van Beuningen rond

Interieur

Stichting Collectiegebouw heeft de financiering van het toekomstige Collectiegebouw van Museum Boijmans van Beuningen rond. Hierbij zijn Stichting de Verre Bergen, Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) en ABN AMRO betrokken.

Financiering Collectiegebouw Boijmans Van Beuningen rond

Stichting De verre Bergen financiert het Collectiegebouw tijdens de bouwfase en de NWB Bank tijdens de exploitatiefase. De financiering van deze laatste fase wordt gearrangeerd door ABN Amro. 

Stichting Collectiegebouw is onder andere opgericht om de financiering van het Collectiegebouw mogelijk te maken. De stichting doet de volledige investering voor het Collectiegebouw. Het bestuur van de stichting bestaat uit twee vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam en een vertegenwoordiger van Stichting De Verre Bergen. Stichting Collectiegebouw heeft een overeenkomst gesloten met ABN AMRO om de financiering te structureren en een langdurige financier te zoeken. Naast ABN AMRO was ook de NWB Bank snel enthousiast om het Collectiegebouw mede mogelijk te maken.

Investeringskosten en financiering

De totale investeringskosten voor het Collectiegebouw bedragen 52,3 miljoen euro. Daarvan draagt Stichting De Verre Bergen 17 miljoen bij. Stichting De Verre Bergen schenkt dit bedrag aan Stichting Collectiegebouw. Voor het restant van de investeringskosten, de losse inrichting en financieringskosten is een lening nodig. Stichting De Verre Bergen verstrekt deze lening tijdens de bouwfase van het Collectiegebouw aan Stichting Collectiegebouw.

Als het Collectiegebouw opent, start de exploitatiefase en neemt NWB Bank de lening over met een vast laag rentepercentage voor 40 jaar. De gemeente verhuurt het Collectiegebouw aan Museum Boijmans Van Beuningen. De lening wordt afgelost met de huurbetalingen van Museum Boijmans Van Beuningen. Het Collectiegebouw opent naar verwachting eind 2018.

Bron: Gemeente Rotterdam

Reageer op dit artikel