nieuws

Meubels van lokaal hout

Interieur

Design-meubelfabrikant Arco uit Winterswijk wil alleen nog maar meubels maken van lokaal hout. Directeur Jorre van Ast zegt: wij vinden dat “er te veel met hout gesleept en dat Nederlands hout, toch een schaars product, vaak wordt versnipperd of als brandhout wordt gebruikt. We draaien de boel om.” Zo werd twee jaar geleden Local Wood geboren.

Meubels van lokaal hout

Het hout, op dit moment alleen nog eiken, komt uit productiebossen in een cirkel van een uur rijden rond Winterswijk. Het wordt ook in de regio tot planken gezaagd, gedroogd en vervolgens bij de meubelmakerij tot tafelblad of bankje bewerkt. 

Arco heeft hiervoor afspraken gemaakt met houtleveranciers als de Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen, die 150 natuurgebieden en landgoederen beheert. Ook zijn er al partijen hout uit Bentheim gebruikt. Van Ast: “We moeten dat hout wel anderhalf jaar van te voren kopen, omdat het lang moet drogen. Uit welk bos elke afzonderlijke tafel komt, kunnen we nu nog niet zeggen, maar die vraag krijgen we al wel. Winterswijkers zouden bijvoorbeeld het liefst aan een tafel uit de Bekendelle of Ratum zitten. Daar willen we op den duur wel naar toe.”

Internationaal

Inmiddels zijn er al exemplaren aan klanten uit onder meer Australië verkocht. “Het bracht ons op het idee om de productie van Local Wood ook elders regionaal te gaan organiseren,  Australië bijvoorbeeld. De meubelfabrikant verwacht dat zij daar nog dit jaar met lokale partijen een keten kunnen opzetten om de meubels daar onder hun vlag te maken en te verkopen. “Dat concept willen we dan ook in andere landen uitrollen. “We moeten het heen en weer slepen van grondstoffen over de wereld zien terug te dringen. Je merkt dat mensen terug willen naar de herkenbaarheid van producten uit de eigen streek.”

Bron: Tubantia.nl

 

Reageer op dit artikel