nieuws

Agendatip: Design September in Brussel 10 jaar

Interieur

Brussel viert dit jaar de tiende verjaardag van haar eigen ontwerpevenement Design September. Een maand lang wordt de stad omgetoverd tot een platform voor ontmoetingen met Belgische en internationale ontwerpers, in meer dan honderd evenementen. Design September staat in het teken van de nieuwste trends en geeft aandacht aan de verschillende bewegingen, invloeden, referenties en ambachten die een rol spelen in het design van vandaag.

Agendatip: Design September in Brussel 10 jaar

Sinds januari is de artistieke leiding en de organisatie in handen van Roel Rijssenbeek. Hij is verantwoordelijk voor een aantal nieuwe programma-onderdelen in het jubileumjaar van Design September. Zo is daar het Arts & Crafts Parcours, dat het Brusselse erfgoed, de ambachten in Brussel en de knowhow van de verschillende actoren van Arts & Crafts wil promoten. Op dit parcours kunnen bezoekers beroemde huizen, ateliers die actief zijn in de slotenmakerij, touwslagerij, pottenbakkerskunst, uitgeverij of schrijnwerkerij ontdekken die anders gesloten zijn voor publiek.

Retail design

Om de samenwerking te stimuleren tussen winkeliers en professionals uit de ontwerpwereld (stylisten, interieurarchitecten, ontwerpers) in het Brussels Gewest, is de Commerce Design Award in het leven geroepen. Deze wedstrijd is bedoeld om de inrichting van de winkels naar een hoger niveau te tillen. Juryvoorzitter is Dieter Van Den Storm. Om het belang van de herwaardering van retail door professionele vakmensen te onderstrepen, zullen de winnaars worden opgenomen in een parcours waar het publiek de nieuwe opleveringen kan ontdekken, maar ook de gelegenheid krijgt om de architect of de designer te ontmoeten.


Job Smeets en Nynke Tynagel van Studio Job geven een lezing op 23 september in Flagey aan de Place Sainte Croix.

Met het parcours Brussel is Design wil de organisatie de beweging die design in de stad kan brengen laten zien. Projecten van jonge of gevestigde designers die de aandacht trekken en een nieuwe perceptie van de ruimte bieden, zijn in een route gevangen.

Kijken en luisteren

De belangrijkste tentoonstellingen van deze tiende editie zijn die van Matali Crasset in Rue de la Senne, Xavier Lust in de Kruidtuin, Muller Van Severen in Bozar, Andrea Anastasio in The Gallery en The Ten in Design Vlaanderen. In het Atomium geeft Alain Berteau, de eerste Designer of the year in 2006, een lezing. Andere lezingen zijn er van Studio Job, Alfredo Häberli, Michael Young, Mario Bellini en Xavier Lust. Via een speciale app zijn alle activiteiten en routes te bekijken en te beleven. En vergeet de Brussel Design Market niet op 12 en 13 september, waar meubels en voorwerpen uit de jaren vijftig, zestig, zeventig en begin tachtig zijn uitgestald in een gemoedelijke rommelmarktsfeer.

Kijk voor alle informatie op Design September Brussel.

Reageer op dit artikel