nieuws

Proefopstelling kunstwerk Eliasson bij Rotterdam CS

Interieur

De Deens/IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson komt vandaag (dinsdag 18 augustus) naar Rotterdam om in de ochtend een proefopstelling te maken voor het kunstwerk ‘Kissing Earth’ op het Stationsplein. Het kunstwerk bestaat uit twee grote wereldbollen die elkaar raken/kussen op de plek van Rotterdam. Voor de proefopstelling gebruikt de kunstenaar twee ballonnen die in maat en grootte overeenkomen met het latere kunstwerk. Verschil, de balonnen zijn niet transparant terwijl de latere bollen dit wel zijn. Een eerdere test werd afgelast vanwege de harde wind.

De test is bedoeld om de grootte en de positie van het kunstwerk ter plaatse te bepalen en om te beoordelen hoe het uiteindelijke werk zich zal verhouden tot het plein, het station, de stad, en de voorbijgangers.

Eliasson: “Aangezien Kissing Earth onderlinge verbondenheid en mondiale bewustwording viert, kan ik voor dit kunstwerk geen betere locatie bedenken dan het Stationsplein voor Rotterdam Centraal, de poort van deze bruisende, internationale stad. Het is een prominente publieke ruimte, vol reizigers en voorbijgangers van over de hele wereld – de uitgelezen plek om te verbeelden wat het betekent om ruimte te delen; wat het betekent voor een ruimte om openbaar en democratisch te zijn.”

Om het kunstwerk te financieren zoekt Rotterdam de oplossing in een publiek-private samenwerking.   In het najaar is het totaalbeeld van alle kosten bekend en kan de definitieve fondsenwerving starten. Begin volgend jaar neemt het College naar verwachting een definitief besluit over de opdrachtverlening tot realisatie van het kunstwerk. Na het verkrijgen van de vergunningen, de fabricage en het transport kan het kunstwerk in de loop van het najaar van 2016 geplaatst worden.

Reageer op dit artikel