nieuws

DDW 2015: Hergebruik bouwmateriaal

Interieur

Tijdens de Dutch Design Week 2015, van 17 tot en met 25 oktober, is het pand aan de Vestdijk 133 in Eindhoven het toneel van de Circulaire Fabriek. In deze voormalige garage/beddenzaak presenteert Woonbedrijf, woningcorporatie in Eindhoven, een expositie over het hergebruik van bouwmateriaal uit huurwoningen.

DDW 2015: Hergebruik bouwmateriaal
Floco krukken van Jeroen Wesselinkop DDW 2015

In de Circulaire Fabriek toont Woonbedrijf hoe designers van oude materialen, die bij sloop- en renovatiewerkzaamheden vrij komen, weer nieuwe producten vervaardigen. Met de expositie hoopt de organisatie de bezoeker bewust te maken over duurzaamheid en hergebruik. 

De Eindhovense woningcorporatie verhuurt 31.000 betaalbare huurwoningen in Eindhoven en regio. Aan deze woningen worden regelmatig onderhoudswerkzaamheden of renovaties uitgevoerd waarbij materialen vrij komen. Het Woonbedrijf kiest er voor om stap voor stap een duurzame organisatie bewoners prikkelen om mee te denken over duurzaamheid en het hergebruik van bouwmaterialen. 

Stone Cycling van Tom van SoestStone Cycling van Tom van Soest

Wat gebeurt er verder nog meer tijdens de DDW 2015:

– Een dynamische expositie die de interactie aangaat met het publiek. Diverse ontwerpers geven een voorzet.

– Voorbeelden worden getoond van materialen die zijn om te vormen tot nieuwe gebruiksvoorwerpen of bouwmaterialen onder andere van. De voorbeelden zijn onder meer afkomstig van:

  • Conor Trawinski van de Neighborhood Furniture Factory. Hij gaat samen met bewoners uit de wijk Tivoli kastjes maken met glas, hout en dakpannen dat van de renovatie van hun woningen afkomstig is. Deze kastjes komen in Tivoli te hangen en bewoners kunnen daar boeken, plantjes, stekjes of andere voorwerpen uitwisselen;
  • Jeroen Wesselink laat zien hoe je van een expansievat van een oude Cv-ketel handige Floco krukjes kunt vervaardigen;
  • Tom van Soest laat zien hoe je afgedankte bouwmaterialen kunt verpulveren en een tweede leven krijgen als baksteen, Stone Cycling;
  • Joost Gehem maakt van afgedankt meubilair weer krukjes in de Omvormverdeelfabriek. Misschien wordt dit ook toegepast bij de bureaus die Woonbedrijf bij de verhuizing naar het nieuwe kantoorpand aan de Wal niet mee kan nemen.

– Verder is er een loket van het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf. Huurders van Woonbedrijf kunnen hier enkele concrete voorbeelden zien en hulp te vragen over aanvragen aan het Buurtcultuurfonds. Zo worden ze geïnspireerd om en hoe ze trajecten rondom sociale duurzaamheid kunnen opstarten.

DDW 2015

Tijdens de DDW (17 tot en met 25 oktober) is de Circulaire Fabriek dagelijks geopend; op maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 19.00 uur. Op werkdagen start de dag met een ontbijtsessie (van 9.30 tot 11.00 uur) met wisselende thema’s zoals de circulaire economie en duurzaamheid. Dit is een mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en het gesprek aan te gaan.

Meer informatie over de DDW2015 en het hele programma

 

Reageer op dit artikel