nieuws

Design van de Week: Las-tig fiets van Anne Pabon

Interieur

Anne Pabon, afgestudeerd op de Design Academy en nu ontwerpster bij Studio Siem&Pabon, ontwikkelde een project in metaalbewerking speciaal voor gedetineerden in de penitentiaire inrichting Veenhuizen. Dit project heet Las-tig, en resulteert in vier verschillende simpele maar prachtige fietsframes. Het project is ook opgenomen in Collectie Veenhuizen.

Design van de Week: Las-tig fiets van Anne Pabon

 

De penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen werkt samen met Ontwikkelingsbureau Veenhuizen, Design Academy Eindhoven en Stichting KETTER&Co aan de ontwikkeling van Collectie Veenhuizen. Deze collectie is een verzameling van producten, systemen, diensten en ervaringen die verbonden zijn met de geschiedenis en actualiteit van Veenhuizen. Het dorp in Drenthe is dan ook een fenomeen: de oude gevangenis, het monumentale dorp, het ruige landschap en het Gevangenismuseum zijn alom bekend. Collectie Veenhuizen heeft als doel ondernemers te ondersteunen en de gedetineerden deel te laten nemen in de gevangenisproductie door onderscheidende producten te maken. In de PI Veenhuizen zijn werkplaatsen aanwezig waar gedetineerden kunnen werken en verschillende diploma’s kunnen behalen.

Een van deze projecten die opgenomen zijn in collectie Veenendaal is Las-tig, een project door Anne Pabon. Het project, met een fiets als eindproduct, is bedoeld om gedetineerden op te leiden tot lasser. Specifiek tot TIG lasser, vandaar de dubbelzinnige naam Las-tig. Met dit project wil Pabon gedetineerden enthousiast maken over de mogelijkheden binnen metaalbewerking. Er zijn diploma’s te behalen in verschillende niveaus, die corresponderen met verschillende fietsframes, waardoor ze worden uitgedaagd en trots kunnen zijn op hun prestaties. De eerste gedetineerde die zijn TIG lasdiploma heeft behaald door het Las-tig project is Richardo. Deze haalde Richardo op dezelfde dag dat Pabon slaagde op de Design Academy.

Het frame van de fiets bestaat uit de meest simpele las, het ‘vloeien’. Door deze methode worden momenten gecreëerd waarop de lasser goed kan zien of hij zijn werk goed heeft uitgevoerd. De trots en zelfvertrouwen dat deze persoonlijke prestatie teweeg brengt legt een basis voor verdere ontwikkeling van kennis en vaardigheden. Op die manier wordt elk onderdeel van het in elkaar lassen van de fiets een test van zijn kunnen, en de fiets zelf wordt zijn meesterwerk. Elke fiets zal het detentienummer van de maker dragen, als kenmerk van deze unieke creatie.

 

 

 

 

Meer informatie

Actie abonnement de Architect

Wat vind jij van dit resultaat van samenwerking tussen Design studenten en gedetineerden?

Reageer op dit artikel