nieuws

Kunstinstallatie met insecten

Interieur

Niet iedereen is gecharmeerd van insecten, levend of opgezet. Maar dat ze een belangrijke rol spelen in de biodiversiteit en ons bestaan kan niet worden genegeerd. Zij zorgen voor verstuiving, zijn een voedselbron voor zowel mens en dier en daarnaast worden zij door de liefhebbers gezien als mooi. Zo mooi dat ze door Jennifer Angus uit Canada zijn gebruikt als inrichting van een kunstinstallatie in Renwick Gallery in Washington.

Kunstinstallatie met insecten

Het doel van Angus is meer bewustwording te creëren voor insecten en hun biodiversiteit te verhogen. Zij wil benadrukken dat veel van de insectenpopulatie worden bedreigd, vooral de kleinere insecten horen bij een vergeten doelgroep. Veel van de 5000 gebruikte kevertjes, torretjes, sprinkhanen en vlinders zijn uit haar privé-collectie. De ontbrekende haalde zij van dealers in Zuidoost-Azië. Anders dan de kleuren doen vermoeden zijn de gebruikte beestjes niet opnieuw gekleurd.

 Kunstwerk met insecten door Jennifer Angus
De kruipertjes en vliegertjes zijn zo op de muren vastgezet dat zij een decoratie op zich vormen. De roze achtergrond is gemaakt van een kleurstof die van nature afkomstig van cochenille insecten. Deze kleurstof wordt ook gebruikt in de cosmetica en in de voedingsindustrie.

Of hiermee insecten populairder worden is nog maar de vraag. Maar we kunnen niet ontkennen dat zij belangrijk zijn voor ons eco-systeem en met deze kunstvorm schept het de gelegenheid nader kennis te maken met de beestjes. De ruimte ‘In the Midnight Garden’ kamer in de Renwick Gallery is tot 10 juli te bezoeken.

Bron: www.treehugger.com 

Reageer op dit artikel