nieuws

Agendatip – de Turnhoutse school

Interieur

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘de Turnhoutse School – Huiselijk Modernisme’ geeft Koen van Bockstal van BULK architecten een lezing op 9 september.

Agendatip – de Turnhoutse school

 

 

 

 

In 1960 wisten de Turnhoutse architecten Paul Neefs, Atelier vanhout & Schellekens en het bureau van Lou Jansen en Rudi Schiltz bijzondere, modernistische architectuur te combineren met huiselijke en warme interieurs, op maat van de bewoners. Deze architectuur, ook bekend onder de Turnhoutse School,  is nog steeds actueel, veel Vlaamse architecten zijn er door beïnvloed. Tijdens zijn lezing op 9 september gaat Koen van Bockstal hier verder op in.

Als bezorgde behoeders van echtheid, verdedigden deze laatste laatmodernisten, hun principe. Zij wantrouwden het discours van het Deconstructivisme en waarschuwden ze, met een bijna religieuze bevlogenheid, voor het snelle gewin van deze hype, het latere Superdutch. Ze apprecieerden de branie ervan, maar vreesden de vluchtigheid. De combinatie van gedurfd en degelijk, genoot hun voorkeur. Met hun taaiheid en weerbarstigheid in hun manier van lesgeven, bouwden ze bij hun studenten een vertragingsmechanisme in en legden ze de kiem voor de aandacht voor het metier en materialisatie, dat veel Antwerpse bureaus en in extenso de huidige Vlaamse generatie deels kenmerkt.

Expositie

De tentoonstelling de ‘Turnhoutse School – Huiselijk Modernisme’ grijpt terug naar de bron: de radicale alledaagse woningen van de Turnhoutse School. Ze toont de ontwerpen voor achttien woonhuizen, zes van elk architectenbureau. Daarnaast zijn plannen voor sociale woonwijken te zien, anders dan in Nederland tot op vandaag uitzonderingen op de regel in de Belgische bouwpraktijk. Te zien zijn reproducties van originele plannen uit de archieven van de architecten en van het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen, foto’s van Lander Loeckx en maquettes gemaakt door studenten van de Universiteit Antwerpen. Hoogtepunt is
de documentaire ‘Huiselijk modernisme’ van Terenja Van Dijk, een eerdere productie van AR-TUR
waarin de bouwheren en bewoners aan het woord komen.

Informatie:

Tentoonstelling:
Turnhoutse School – Huiselijk Modernisme is te zien van 28 augustus tot en met 9 oktober, in gebouw Vertigo van de TU/E. Open van maandag tot vrijdag van 8 tot 18.00 uur. De toegang is gratis.

Lezing:
Koen van Bockstal van BULK architecten is op 9 september om 19.00 uur. Eveneens in gebouw Vertigo van de TU/E. De toegang is ook hier gratis. 

Meer informatie 

Reageer op dit artikel