nieuws

Must-See Milaan 5: Glithero

Interieur

Milaan is volgende week designhoofdstad van de wereld. Op de Salone del Mobile en in Brera, Zona Tortona en Ventura Lambrate worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van design en interieur gepresenteerd. Het aanbod is enorm, maar hoe kies je daaruit? De redactie van de Architect publiceert in de aanloop naar de beurs elke dag de must-sees. Je bent niet in Milaan geweest als je dit niet hebt gezien! Vandaag tip 5: Glithero.

Must-See Milaan 5: Glithero

In onze serie Milaan-tips zijn projecten voorbij gekomen vanuit verschillende invalshoeken: een designcollectief, een kunstacademie, een gevestigde ontwerper en een jonge ontwerper. De tip van vandaag is echter een samenwerking tussen twee Nederlandse musea.

Museale presentatie

Het Zuiderzee Museum in Enkhuizen en het TextielMuseum in Tilburg hebben de handen ineen geslagen en presenteren tijdens de Salone del Mobile Glithero, Made to Measure. Beide musea vroegen het duo Glithero een ontwerp te creëren rondom het thema immaterieel erfgoed. De ontwerpers Sarah van Gameren en Tim Simpson gingen deze uitdaging aan en vertaalden hun ideeën in twee textiele ontwerpen.

Glithero probeerde door middel van een interventie de kennis van ambachtsman te identificeren. Deze interventie deden zij door stof te weven door de muziekkaarten uit een orgel. Door het ene ambacht te vertalen in het andere, leggen ze de onderliggende schoonheid bloot. Het resultaat biedt zo een andere blik op de introverte wereld van de ambachtsman. Tegelijkertijd laten ze ook de houdbaarheid van kennis van vakmensen zien.

Het resultaat van het project is te zien in een filminstallatie die de gebruikte materialen, technieken en het eindresultaat  laat zien. Een mooie weergave van de samenwerking tussen de twee ontwerpers. De geweven stoffen worden getoond, net als de ponskaarten die met hun abstracte patronen een tot nu toe verborgen schoonheid hebben.

Transformatie en omkering

Sarah van Gameren en Tim Simpson zijn beide opgeleid tot ontwerper, Sarah in Nederland en Tim in Engeland. Na afronding van hun studie studeerden ze beide verder aan de Royal College of Art in London. Sinds die tijd werken ze samen aan projecten op de grens tussen kunst en design. Het ‘magisch moment van transformatie’ staat in hun werk centraal.

Tijdens de Salone tonen zij voor het Zuiderzee museum ‘Woven Song’ een collectie stoffen, gewoven bij het TextielLab van het Textielmuseum met gebruik van de ponskaarten van een orgel, en voor het TextielMuseum ‘Playing Cards’, een tafellaken en servetten die een ode brengen aan de gecodeerde patroonboeken  voor Jaquard geweven stoffen. Het patroon voor Playing Cards is een interessante omkering: het kaart die het patroon maakt, wordt het patroon zelf.

Tijdens de Salone Del Mobile zal de Architect de gehele week aanwezig zijn en onder andere live verslag doen van de interessantste presentaties. Zowel vanuit de ogen van deelnemer als van de bezoeker. Houd dus onze Twitter en Facebookpagina in de gaten en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van design, kunst en interieurarchitectuur!

 

Glithero – Made to measure
Salone Del Mobile (8-13 april 2014)
Lambretto Art Project, Ventura Lambrate
Via Cletto Arrighi 19, Milaan

Reageer op dit artikel