nieuws

Milan Design Week 2014, een overzicht

Interieur

Milaan was afgelopen week dé plek in de wereld voor design. De Milan Design Week rondom de Salone del Mobile lokte honderdduizenden ontwerpers, producenten, academies en designfetisjisten uit de hele wereld naar de Noord-Italiaanse stad. De rust keert echter langzaam weer terug. In de garages van de wijk Lambrate staan weer auto’s in plaats van hippe designobjecten. Tijd voor een terugblik.

Milan Design Week 2014, een overzicht

Door Niek Schoenmakers

De Salone del Mobile in Milaan is een van de grootste beurzen op het gebied van design en interieur. Grote en kleine merken presenteren in het beurscomplex hun nieuwste producten en innovaties. Zeer interessant natuurlijk, maar nog interessanter zijn de exposities in de stad zelf. Garages, fabriekspanden, woonhuizen en palazzo’s, alles wordt omgetoverd tot hippe design-hotspots. De meer gevestigde namen, zoals Moooi en Lasvit, zitten rondom de Via Tortona in grote ruimtes, speciaal voor de gelegenheid ingericht. Toch zijn de kleinere locaties net zo bijzonder, en vaak interessanter. Hieronder een kort overzicht van een aantal exposities. Een reflecterend verslag volgt later. Voor nu: even achteroverleunen, een espresso erbij en doen alsof je in Milaan bent!

 
1) Ventura Hive (de plek waar mijn eigen presentatie WNDRKMR ook te zien was), is een drukkerij. Hier wordt tijdens de Salone ondermeer het dagelijkse krantje Ventura Daily gedrukt.

 
2) Designcollectief Workmates uit Arnhem exposeert in een garage.

 
3) Collectief 010 020 met werk van David Derksen

 4) De expositie over Maarten van Severen in de moderne tentoonstellingsruimte van Lensvelt.


5) Mysterieus: Supermodels van CONCERN wordt getoond in een donkere industriële ruimte, waardoor de witte 3D-geprinte modellen nog beter tot zijn recht komen.

 
6) De Belgen in Lambrate met hun huisje van eenvoudige materialen.

 
7) Wallpaper* Handmade met een bar met lokaal gemaakte drankjes.

 
8) Droog Design uit Amsterdam in een monumentale ruimte.

 
9) MOOOI exposeerde in de buurt van de Via Tortona in een enorme loods, waarin een aantal decors waren samengesteld uit de nieuwste collectie.

 
10) Ook vintage design heeft in Milaan een prominente plek, zoals in deze showroom.

 
11) Tokyo Design Week heeft een grote hal in de buurt van de Via Tortona, waar tientallen stands Japans design laten zien.


12) Ook de Milanese tuinen zijn niet veilig voor design! Het gazon van deze omsloten tuin in het centrum is overgenomen door grote parasols.

 
13) Italiaans design op zijn best: de showroom van BB Italia in het centrum van Milaan.

 
14) De expositie over het werk van Charlotte Perriand, in de conceptstore 10 Corso Como. De expositie is nog steeds te zien en, vooral vanwege de prachtige foto’s, een aanrader. Net als de conceptstore zelf trouwens.

 
15) Fashion meets design in de expositieruimte van Marni, tevens de plek waar de modeshows plaatsvinden. Elegante stoelen en objecten in een industriële ruimte.

 
16) Hay in Milaan: sober, elegant en zachte kleuren. Zoals we gewend zijn.

 
17) Ontspannen in de patio bij Discipline. Een oase van rust in hartje Milaan. En er werden heerlijke hapjes en drankjes geserveerd.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel