nieuws

Design van de Week: Primitive Armchair van Nucleo

Interieur

Een stoel als een kunstwerk of een kunstwerk als een stoel. Dat is de vraag bij de Primitive Armchair van het Italiaanse designcollectief Nucleo. Het ontwerp bestaat uit kubussen en balken, losjes gestapeld en overgoten met een witte laag. Het een object dat herkenbaar is als stoel, maar tegelijkertijd ook zeer sculpturaal oogt.

Design van de Week: Primitive Armchair van Nucleo

Wie de recente tentoonstelling van Kasimir Malevich in het Stedelijk Museum Amsterdam heeft bezocht, ziet wellicht de overeenkomsten tussen dit meubel en de Architectons van de beroemde kunstenaar. Deze geometrische modellen zijn de driedimensionale weergave van zijn constructivistische ideeënwereld. Het zijn maquettes van gebouwen, bestaande uit slechts geometrische volumes. Malevich maakte en bewerkte ze met de hand, iets wat ze karakter gaf ondanks hun strakke lijnen. Ditzelfde is ook te herkennen in de Primitive Armchair.

Een collectief van estheten

Het handgemaakte is een belangrijk onderdeel van de ontwerpen van Nucleo. Ieder meubel is uniek en heeft zijn eigen uitstraling. Nucleo is een Italiaans collectief van kunstenaars en designers, onder leiding van Piergiorgio Robino. Ze zijn gevestigd in Turijn en zijn actief op het gebied van hedendaagse kunst, design en architectuur. Deze kruisbestuiving van vakgebieden, is duidelijk zichtbaar in hun ontwerpen: ze zijn zeer ruimtelijk, functioneel en bijna kunstwerken.

Abstract zitten

Nucleo ziet het ontwerp van de Primitive Armchair als pure abstractie: het gaat om niets meer en niets minder dan volume. Het ontwerp van de stoel is volledig teruggebracht tot elementaire, geometrische vormen. Een dergelijke abstractie paste Rietveld ook in zijn meubelontwerpen toe. Ook meubel van  Rietveld meubels werden met de handgemaakt. De Primitive Armchair is onderdeel van een collectie boekenkasten, banken, stoelen, lampen, een tafel en een krukje. Elk object is handgemaakt, zonder gebruik van mallen, en afgewerkt met een niet-giftige hars. Zo komt elke oneffenheid en elke imperfectie mooi tot uitdrukking. De Primitive Armchair combineert de esthetiek van een abstract kunstwerk met de functionaliteit van een meubel. Een stukje kunst voor thuis.

 

Malevich staat de afgelopen tijd volop in de belangstelling, vooral vanwege de grote overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum Rotterdam. Voor wie zelf een Architecton wil bouwen, is de website van Be A Malevich een aanrader. Daar kan een eenvoudig doe-het-zelf pakket worden besteld.

Reageer op dit artikel