nieuws

Decaan Design Academy Eindhoven wil afdeling ‘technologie’

Interieur

Thomas Widdershoven, decaan van Design Academy Eindhoven, wil technologie doelmatig integreren in de ontwerpopleiding. In een interview met Dezeen pleit hij voor een nauwere samenwerking tussen (praktische) technici en (conceptuele) designers. “Technologie heeft een steeds grotere invloed op het dagelijks leven. Design Academy Eindhoven moet hierop inspelen en grip krijgen op dit gegeven.”

In maart 2014 is Thomas Widdershoven aangesteld als decaan van Design Academy Eindhoven. In een interview met Dezeen zegt hij in de opleiding de link te willen leggen tussen design en techniek. “Voor het eerst in de geschiedenis kan technologie op kleine schaal effectief zijn. Voorheen was het echt iets voor de industrie, maar tegenwoordig is er plaats voor verandering door het individu.”

Op de Dutch Design Week was deze ontwikkeling zichtbaar. De drie technische universiteiten van dit land stonden dit jaar voor het eerst tussen de ontwerpopleidingen. In expositie ‘Mind The Step’ toonden de drie TU’s aan dat het ‘design van de toekomst’ geen losstaand object is, maar verschillende disciplines combineert.

Ook Widdershoven benadrukt het belang van het multidisciplinair ontwerpen. In Eindhoven komen veel vakgebieden bij elkaar. De conceptuele ontwerpen van de Design Academy bieden, gecombineerd met de geavanceerde technologie van bijvoorbeeld TU Eindhoven, kansen voor de toekomst. “Innovatie ontstaat waar verschillende domeinen elkaar ontmoeten. We moeten een nieuwe, gemeenschappelijke taal vinden waarin we kunnen samenwerken.”

De beoogde tendens is in het afgelopen jaar in gang gezet door de afdelingen Public Space en Living samen te trekken tot één afdeling: Public Private. Hierdoor ontstond ruimte voor een nieuwe afdeling: Food Non Food. De afdeling wordt geleid door voedselontwerpster Marije Vogelzang. “Food Non Food gaat over de processen binnen de voedselindustrie, het is geen kookschool.” Widdershoven streeft naar een afdeling waar techniek centraal staat. “Net als eten, is techniek altijd aanwezig geweest binnen de opleiding. Maar het zou mooi zijn als er een aparte technologieafdeling komt.”

Het hele interview met Thomas Widdershoven is hier te lezen.

Reageer op dit artikel