nieuws

Verrassende genomineerden ARC14 Stoelontwerp Award

Interieur

Kan dat eigenlijk wel: een lamp en een statafel nomineren voor een stoelenprijs? De jury vond van wel. Immers: in de voorwaarden van deze editie van de ARC14 Stoelontwerp Award wordt inzenders gevraagd een gebruikte bureaustoel te nemen en deze volgens een realistisch scenario om te vormen tot “een aantrekkelijk meubel dat nog jaren meekan”. In totaal nomineerde de jury vier inzendingen. Gekeken werd naar de wijze waarop de gebruikte bureaustoel wordt hergebruikt, hoe het resulterende object functioneert en of het past in een hedendaagse woon- of werkomgeving.

Verrassende genomineerden ARC14 Stoelontwerp Award

Opvallend, maar niet geheel onverwacht, was het geringe aantal inzendingen voor de ARC14 stoelontwerp Award. Het is het eerste jaargang waarbij hergebruik en de circulaire economie centraal staat. Onbekendheid met de opgave speelde veel ontwerpers parten, waardoor de ideeën pas laat op gang kwamen.

Nog niet scherp op het netvlies

De jury, bestaande uit Cesare Peeren van Superuse Studio, Francesco Messori van DDOCK, ontwerper Dirk van der Kooij en redacteur Sander Woertman, merkt dat dit onderwerp bij ontwerpers nog niet scherp op het netvlies staat, waardoor er veel vragen waren omtrent de opzet van de prijsvraag.

Urgente opgave

Door vier uiteenlopende inzendingen te nomineren, hoopt de jury de ontwerpwereld te doordringen van het potentieel dat er besloten ligt in deze opgave. Daarnaast voelt de jury ook een zekere urgentie met betrekking tot het kantoorinterieur. Hier valt met hergebruik van producten en materialen een wereld te winnen, iets wat opdrachtgevers en eigenaars al voelen afgaande op de grote vraag naar gerevitaliseerde kantoormeubelen. De jury hoopt dan ook van harte dat deze editie de opmaat is naar een tweede editie met meer en nog betere inzendingen.

Nieuwe denkrichting

De jury plaatst een kanttekening bij de kwaliteit van de ingeleverde prototypes. Deze is niet erg hoog. De jury tilt hier niet zwaar aan en meent dat elk ontwerp potentie heeft tot betere uitwerking en erkent de kracht van alle concepten. Ze is dan ook van mening dat de genomineerde ontwerpen aanzet kunnen geven tot een nieuwe denkrichting in de ontwerpwereld.

De genomineerde inzendingen zijn:

En de winnaar is…

De winnende inzending van de ARC14 stoelontwerp Award wordt bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking van de ARC Awards op 27 november in Amsterdam. Je bent van harte uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn, feest te vieren en te netwerken. Klik hier om je aan te melden.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel