nieuws

Dikke wanden vormen informeel web

Interieur

Het nieuwe interieur van het hoofdkantoor van NS Stations is onlangs opgeleverd. NL Architects voorzag het brutalistische beton van de Katreinetoren in Utrecht van een plattegrond als een web met ruimtes van verschillend formaat en zonder gangen of hallen.

Dikke wanden vormen informeel web

De vijftien verdiepingen hoge Katreinetoren torent 55 meter uit boven Utrecht Centraal station. De breedte van de betonkolos uit de jaren zeventig is gebaseerd op de afmetingen van de sporen. De betonnen structuur is bepalend in het interieur. De liftschacht en constructieve liggers zijn in zicht gelaten.

Dikke wanden

Toen NL Architects de opdracht kreeg, werd het gebouw gekenmerkt door kleine kantoren langs de gevel en grote ontmoetingsruimtes in het midden. Het architectenbureau heeft deze lege ruimte vorm gegeven door ‘dikke wanden’ te plaatsen: scheidingswanden die tevens ruimte bieden aan boeken, jassen, flipboards en soms zelfs een trap.

Grid wordt web

De dikke wanden hebben verschillende vormen, functies en sferen. Ze verdelen de grote open ruimte in een aantal clusters van verschillend formaat. In tegenstelling tot een traditionele lay out met kantoren aan een gang, is een continue vloeiende ruimte ontstaan, zonder verkeersruimtes. Het grid is vervangen door een web. Het grootste voordeel hiervan is de toenemende interactie tussen de werknemers.

Klaar om te flexen

De NS wil binnenkort gaan flexwerken. De lay out is daar al geschikt voor. Vooralsnog krijgt iedereen echter nog een eigen plek met ergonomische stoel en verstelbare tafel.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels