nieuws

Interieur als spinnenweb

Interieur

Wie langs het Boterdiep63 in Groningen loopt, wordt verrast door een fluorescerend geel spinnenweb in de ruimte. Deze Spaceframe, een ontwerp van Han Koning, vormt zich aan de hand van de ruimte en houdt zichzelf onder spanning. De contextafhankelijkheid van het ontwerp gaf Koning de gelegenheid om een live spaceframe te construeren tijdens een TEDx-bijeenkomst in Groningen.

Interieur als spinnenweb

“De structuur van het Spaceframe ontstaat op basis van de ruimte”, aldus Han Koning. “De vormen ontstaan als een reactie op de ruimte. Bij Boterdiep63 maakten we gebruik van alle punten waar we de touwen maar aan vast konden knopen, van een kolom tot een vergeten schroefje dat toevallig nog in een muur zat.”

Dat is wat het Spaceframe interessant maakt. Doordat het web zichzelf onder spanning houdt, kan het in iedere ruimte worden toegepast. Door deze flexibiliteit en afhankelijkheid van de ruimte weet de ontwerper dan ook nooit van tevoren hoe het web zich zal ontwikkelen.

Fluodraad
De frames worden in eerste instantie gemaakt van een fluorescerend geel draad, gemaakt van carbon roving. De frames die gemaakt worden van enkel het carbondraad blijven onder spanning staan tot één van de draden knapt of wordt doorgeknipt. Wanneer de frames gecoat worden met een donkerkleurig epoxy hars, worden ze massief en zijn ze op zichzelf staande elementen.

Belichting
De frames hebben dus ofwel een fluorescerende of een donkere kleur. Om de frames goed tot hun recht te laten komen, is het mooi als de ruimte een contrasterende kleur heeft. Het donkere frame werkt dus mooi in een lichte ruimte, het gele frame in een donkere ruimte. Om de gele frames extra te accentueren, worden de draden aangelicht. Bij de donkere frames is dit onnodig omdat deze toch geen licht reflecteren.

Bekijk hier het filmpje over het maken van het Spaceframe. 

Reageer op dit artikel