nieuws

Dubbele transparantie

Interieur

Met de afwisseling van beeld en object wil Sabine Hornig de bezoeker laten nadenken over de beleving van ruimte en tijd. Tot 26 januari 2014 is in Museum Boijmans Van Beuningen haar werk ‘Double Transparancy’ te bewonderen in de serie Sensory Spaces. Op haar eigen manier zet Hornig de architecturale eigenschappen van de ‘Willem van der Vorm Galerij’ naar haar hand en biedt de museumbezoeker een kijkje in de nieuwste ontwikkelingen binnen de beeldende kunst.

Dubbele transparantie

Sensory Spaces is een initiatief van Museum Boijmans van Beuningen. In verschillende edities geven ze kunstenaars de mogelijkheid om de ruimte van de vrij toegankelijke ‘Willem van der Vorm Galerij’ te transformeren. De internationale kunstenaars, die worden gevraagd deel te nemen aan het project, zijn nog nooit tentoongesteld in Nederland en worden geselecteerd op de kwaliteit en relevantie van hun werk voor ‘Sensory Spaces’.

Ook voor Sabine Hornig is dit de eerste keer dat haar werk in Nederland tentoongesteld wordt. De installatie die ze gemaakt heeft is zaalvullend en bestaat uit een houten constructie, bespannen met een transparante, bedrukte stof. De plaatsing van verscheidene architecturale objecten biedt de bezoekers een onderzoek naar de beleving van de ruimte.

Beleving tijd en ruimte

De beleving van tijd en ruimte is een terugkerend thema in de foto’s, sculpturen en installaties van Hornig. Hoewel haar werk in eerste instantie vaak eenvoudig lijkt, is het dat niet en stelt het de waarneming van de kijker zeer op proef. De afwisseling van beeld en object laat de bezoeker nadenken over de beleving van ruimte en tijd.

Hornig: “Meestal begin ik met een ruimtelijke situatie waar ik een beeld bij zoek, of ik begin vanuit een beeld dat ik daarna verwerk tot een ruimte of een bepaalde vorm. Voor de installatie ‘Double Transparancy’ transformeerde ik de solide wanden van het museum, waaraan normaliter kunst hangt, tot doorzichtige membranan die informatie overdragen: een vrijelijk doorkruisbare en doorzichtige bouwplaats.

Reageer op dit artikel