nieuws

Premsela lezing Het interieur als compositie

Interieur

Wat is het interieur? vraagt schrijver Matthew Stadler in de negende Benno Premsela Lezing, georganiseerd door Het Nieuwe Instituut. De Amerikaanse schrijver stelt in zijn voordracht op 24 november in Amsterdam voor dit begrip te verbreden – het interieur als plaats van compositie – en houdt een pleidooi voor ontwerpwerk en -research op dit gebied.

Premsela lezing Het interieur als compositie

In de Benno Premsela Lezing behandelt de Amerikaanse schrijver Matthew Stadler op 24 november in de Portugese Synagoge te Amsterdam de technologische en politieke veranderingen – in het bijzonder de digitalisering, beïnvloed door overheid en commercie – die gangbare opvattingen over “het interieur” achterhaald maken. Stadler stelt voor dit begrip te verbreden – het interieur als plaats van compositie – en houdt een pleidooi voor ontwerpwerk en -research op dit gebied.

Welkome stem

Stadler heeft vijf romans gepubliceerd waarin droomachtige interieurs en levendig beschreven stadslandschappen voorkomen, die evenzeer berusten op historie als op de verbeelding. Als literair redacteur van het tijdschrift Nest: A Quarterly of Interiors was Stadler een welkome stem in architectuur en design. Zijn laatst verschenen boek Deventer gaat over de wisselwerking tussen macht en hoop in het ontwerpproces.

Landschap en interieur

De Benno Premsela Lezing is onderdeel van het meerjarige tentoonstellings-, onderzoeks-, en studioprogramma Landschap en Interieur van Het Nieuwe Instituut, waar ook de tentoonstellingen Sets by Erwin Olaf en Bekleidung, en de presentatie Richard Hutten in Huis Sonneveld onderdeel van zijn.

Het Nieuwe Instituut nodigt elk jaar een spreker uit om zijn of haar visie te geven op actuele ontwikkelingen in de designwereld. Voorgaande sprekers waren: Michael Rock, Werner Sewing, Ann Meskens, Józeph Mrozek, Henk Oosterling, Nancy Etcoff, Richard Sennett en Gunter Pauli.

De toegangsprijs voor de lezing is €15 en €5 voor studenten en Vrienden van Het Nieuwe Instituut. Kaarten zijn verkrijgbaar via de ticketshop van de Portugese Synagoge.

Zondag 24 november, aanvang 16 uur, met borrel na afloop. Deuren open om 15.30 uur. Locatie Portugese Synagoge, Mr. Visserplein 3, 1011 RD Amsterdam

 

Reageer op dit artikel