nieuws

Opening publiekscentrum Nationaal Archief

Interieur

Niels van Eijk en Mirjam van der Lubbe van Ontwerpbureau Van Eijk & Van der Lubbe zullen vandaag niet ontbreken bij de heropening van het Nationaal Archief in Den Haag door Koning Willem-Alexander. Terry van der Heide architecten maakte het basisontwerp waarmee het ontwerpersduo het Nationaal Archief transformeerde tot een open en publieksvriendelijk gebouw. Speciaal voor de opening is een interactieve tentoonstelling ‘Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven’ door Studio Louter & Todd van Hulzen ingericht.

Opening publiekscentrum Nationaal Archief

Nieuw onderdeel is het door Van Eijk & Van der Lubbe ingerichte publiekscentrum. Het bevat een informatiecentrum, een studiezaal en een multifunctionele ruimte voor workshops en educatie activiteiten. Het Nationaal Archief wil met het nieuwe centrum iedereen bereiken die in geschiedenis is geïnteresseerd. In het gerenoveerde gebouw zijn alle voorzieningen aanwezig om het grote publiek te ontvangen en hen het verleden op verschillende manieren te laten beleven.

In de grote tentoonstellingsruimte vertellen originele documenten, foto’s en kaarten de verhalen die in archieven verborgen liggen. De workshopruimte is zo uitgerust dat schoolgroepen er verschillende lesprogramma’s kunnen volgen. Jong en oud kunnen hier deelnemen aan workshops als zegels maken, papierrestauratie en kalligraferen. Zelf onderzoek doen kan in de vernieuwde studiezaal. Een heel nieuw concept is het informatiecentrum, waar iedereen op zoek kan naar het verleden van Nederland.

Informatiecentrum en collecties 

Rondom het informatiecentrum staat een aantal verrassende presentaties waar belangrijke delen van de collecties als fotografie en kaarten digitaal te bekijken en doorzoeken zijn. De interactieve stamboom laat de bezoeker zien hoe spannend familieonderzoek is.

Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven

De openingstentoonstelling Het geheugenpaleis neemt de bezoekers in elf grote en kleine verhalen mee op een reis langs bijna duizend jaar Nederlandse geschiedenis, van de Middeleeuwen tot de jaren ’80 van de twintigste eeuw. De tentoonstelling laat zien dat begrippen als imagebuilding, watermanagement en Haagse affaires niet alleen op deze tijd van toepassing zijn, maar ook op het verleden. Het Nationaal Archief vertelt de elf bijzondere geschiedenissen niet alleen aan de hand van documenten, maar vroeg ook een aantal creatieve mensen – van landschapsarchitect tot theatermaker – hun interpretatie van een verhaal te geven.

Creatieve partners

De kunstenaars die een belangrijke inbreng hebben in de tentoonstelling zijn: Bruno Doedens/SLeM, Los Digitalos, Helmert Woudenberg, Ricky Koole, Stout Smits, Jaime Ibanez en Jornt Duyx, Ad van Liempt, Christina Garcia Martin, Ola Szostak en Willemijn Schellekens, Wunderbaum. Bij zes verhalen van de tentoonstelling verschijnt in samenwerking met Uitgeverij Balans een publicatie waaronder Het land van verhalen van auteur Jan Blokker. Een zevende verhaal wordt door uitgeverij Xtra verwerkt tot een graphic novel.

Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven is tot 29 juni 2014 te zien in het nieuwe publiekscentrum, Prins Willem Alexanderhof 20, Den Haag.
Openingstijden:
Maandag 10.00 – 17.00 alleen voor schoolgroepen, op afspraak
Dinsdag 10:00 – 21:00 uur
Woensdag t/m vrijdag 10:00 – 17:00 uur
Zaterdag en zondag 11:00 – 17:00 uur
De studiezaal is in het weekeinde niet geopend

Reageer op dit artikel