nieuws

Porseleinen gordijn van Hella Jongerius

Interieur

Voor de Delegates’ Lounge van de Verenigde Naties in New York heeft Hella Jongerius een porseleinen gordijn ontworpen. Koninklijke Tichelaar Makkum heeft net de laatste hand gelegd aan dit ‘Knots & Beads Curtain’.

Porseleinen gordijn van Hella Jongerius

 

 

De renovatie van de Delegates’ Lounge werd door de VN aan Nederland toegewezen. De prijsvraag die hiervoor werd uitgeschreven, werd gewonnen door het multidisciplinaire team bestaande uit Rem Koolhaas, Irma Boom, Gabriël Lester, Louise Schouwenberg en Hella Jongerius (samensteller van het team). De oplevering vindt plaats in april 2013.

Mezzanine

Door een architectonische ingreep door OMA verschijnt de mezzanine uit 1978. Hierdoor worden de oorspronkelijke monumentale ruimte en het raam van de lounge met het prachtig zicht op de East River hersteld. 

Interieur van de lounge 

Knots & Beads Curtain komt voort uit deze aanpassing van de plattegrond. Het neemt samen met het gordijn van Irma Boom een belangrijke plek in in het ontwerp voor het interieur van de lounge waarvoor Jongerius verantwoordelijk is. De gordijnen verzachten het strenge ritmische karakter van de horizontale en verticale lijnen van de ruimte en bieden ondanks de strenge regulering van de VN een zekere mate van privacy.

  

Knots Beads Cutain

Knots Beads Cutain is een zeven meter hoog en veertien meter lang gordijn en bestaat uit meer dan twintigduizend handgemaakte porseleinen parels die volgens de eewenoude methode van Koninklijke Tichelaar Makkum worden gedompeld in een wit glazuur.

De parels zijn samen met Jongerius ontwikkeld. De parels zijn in een raster geknoopt, geïnspireerd op historische visnetten uit de Nederlandse maritieme geschiedenis.

Reageer op dit artikel