nieuws

‘Godfather’ autodesign overleden

Interieur

Sergio Pininfarina is overleden. De Italiaanse ontwerper van auto’s voor Cadillac, Peugeot, Lancia, Maserati, Fiat, Alfa Romeo en bovenal Ferrari laat een bloeiende designstudio na. De man die wel de Godfather van het autodesign wordt genoemd, is 85 jaar geworden.

‘Godfather’ autodesign overleden

Pininfarina (Turijn, Italië) werd in 1930 opgericht door Battista Farina, de grootvader van Sergio. Vele grote automerken maken gebruik van de ontwerpen van het bureau. Deze kenmerken zich door een ingehouden stijl: geen overdadige details, maar functioneel, strak design. Typisch Italiaans, zou je kunnen zeggen. Pininfarina wordt dan ook gezien als een van de grondleggers van Italië als designland.

Pininfarina ontwierp in 1947 de eerste auto die werd opgenomen in het MoMa (New York) en vanaf de jaren zestig heeft het bureau bijna alle ontwerpen voor Ferrari getekend. Sinds Sergio in 1961 de scepter ging zwaaien, breidde hij het assortiment uit naar treinen, keukens en huizen. Ook ontwierp het bureau de Olympische Vlam van 2006.

Sergio’s oudste zoon Andrea overleed in 2008 in een autoongeluk. De iets jongere Paolo heeft de leiding over Pininfarina overgenomen.

Reageer op dit artikel