nieuws

Kossmann.dejong verbeeldt verhaal Totempaal

Interieur

Kossmann.dejong heeft de tentoonstelling Het verhaal van de totempaal ontworpen voor het Museum Volkenkunde in Leiden. In deze familietentoonstelling staan de oorspronkelijke bewoners van de Noordwestkust van de Verenigde Staten en Canada centraal.

Kossmann.dejong verbeeldt verhaal Totempaal

Speciaal voor de tentoonstelling is een acht meter lange totempaal vervaardigd door een groep Indiaanse kunstenaars onder leiding van Kwakwaka´wakw kunstenaar Rande Cook. Naast deze bijzondere totempaal zijn kunstwerken uit internationale collecties en de collectie van het museum te zien. Door middel van de installaties, verhalen, interviews en reportages krijgt de bezoeker een indrukwekkend beeld van de rijke culturen van de Noordwestkust Indianen.

Thematische ruimtes

De tentoonstelling is door Kossmann.dejong verdeeld in thematische ruimtes die de verschillende aspecten van het leven van de Indianen door filmfragmenten en documentaires belichten. De nauwe verwantschap met de natuur is een steeds terugkomend element in de tentoonstelling.

 Totempaal

 Illustratie Museum Volkenkunde

Verbinding met het heden

In ‘Het verhaal van de Totempaal’ wordt ook een verbinding gemaakt met het heden. In een ruimte die is vormgegeven als een moderne kunstgalerie wordt moderne kunst van de Indianen getoond. De ´revival´ van de Indiaanse cultuur krijgt aandacht door middel van audiovisuele installaties waarbij bezoekers één op één ontmoetingen hebben met moderne Indianen. Deze ´revival´ wordt in een historisch perspectief geplaatst door wandgrote oude portretten en een tijdslijn met belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Indianen.

Ceremonies centraal

Ceremonies staan centraal in de laatste drie ruimtes van de expositie. Via een ruimte waar een bijzonder transformatiemasker tentoongesteld wordt, kom je als bezoeker terecht in een donkere zaal met mysterieuze maskers die gebruikt werden bij rituelen. Tot slot is er aandacht met onder andere geluid voor de Potlatch, een groot feest met dans en rituelen. Bezoekers worden deelgenoot van dit ritueel door een panoramische film en een uitstalling van moderne en historische Potlatchgeschenken.

Het verhaal van de Totempaal

6 oktober 2012 tot en met 1 april 2013.
Museum Volkenkunde
Steenstraat 1
Leiden

Reageer op dit artikel