blog

Shoppen in Shanghai

Interieur

Toen we net in Shanghai woonden, kwamen we nog weleens in een winkel of een supermarkt. Nu bestellen we alles via apps. Groenten en vlees komen in hoog tempo rechtstreeks van de ecoboerderijen op Chongming eiland in onze koelkast. Verser, gemakkelijker en goedkoper dan alternatieven op loopafstand of fietsafstand. Voor kleding en elektronica kwamen we al amper meer in een winkel.

De opmars van de online retail ten koste van de fysieke winkels gaat in een zelfs voor China zeer fors tempo. In combinatie met de afkoeling van de economie en de gigantische toename van commercieel vastgoed in de voorbije jaren, kun je concluderen dat het fysieke winkelareaal aan de vooravond van ingrijpende veranderingen staat. 

Slonzig

In de stad wordt het stap voor stap zichtbaar. Elektronica malls die tot voor kort golden als toeristenmagneten, verdwijnen of kwijnen weg. In de typische family mall-department stores zijn de bovenste verdiepingen gesloten en worden de vele lege winkels gecamoufleerd met photoshopcollages. Ook langs de straten lijken de eindeloze rijen slonzige winkels vooral te functioneren als een verlengstuk van de Chinese woonkamer.

 

Strategie

De vraag is welke strategieën, behalve de reductie van het winkelareaal, kunnen helpen om het “shoppen” als een van de belangrijkste publiek activiteiten in de stad vitaal te houden.  In het verlengde hiervan is de vraag hoe architecten en planners en ontwikkelaren op deze “disruptieve” veranderingen kunnen inspelen.

  

“Experience at the Fore”

In het rapport “Experience at the fore in the new retail typology” van Knight Frank uit 2014 worden een aantal tipjes van de sluier opgelicht. Een van de belangrijkste voorspellingen is dat een sterke tweedeling in de fysieke bewinkeling zal ontstaan tussen functioneel winkelen en belevingsshoppen. Alles wat daartussen bungelt zal worden gemarginaliseerd. In een groot deel van het winkelareaal komt ”experience” centraal te staan. Sfeer, inspiratie opdoen, producten bekijken, eten en drinken, vermaak en dienstverlening worden de sleutel tot nieuwe retail typologieën.

“Food and beverage”

De praktische aanbevelingen spreken in het rapport spreken voor zich:
– Middels kunst performance en architectuur worden emotie en verassing redenen om snel weer een keer terug te komen.
– Food en beverage, traditioneel 15-20 procent van het vloeroppervlak en voorzien op de hogere verdiepingen gaat naar 30-50 procent van het vloeroppervlak en verhuist naar de begane grond.
– Het gesloten karakter van de mall dient zich te openen. De mall wordt onderdeel van de omringende stad, bij voorkeur met een directe aansluiting op kantoren, hotels en appartementen.

De “Art Mall”

Recente projecten als Soho fuxing en de K11 Art Mall  zijn een belichaming van de nieuwe retail typology. In de K11 Art Mall aan de Huai Hai Road zijn kosten noch moeite gespaard om middels kunst, architectuur en evenementen elk moment van de week een interessante ervaring te presenteren. Het voorplein (met een transparante, actieve waterwand van 36 meter hoog) wordt iedere drie maanden door kunstenaars ingericht met objecten en installaties die de aandacht trekken. Tentoonstellingen en evenementen in beide malls maken dat de ervaring week na week een andere is.

“Selfie Architecture”

In hun uitgesproken architectuur vormen beide projecten een onmiddellijk herkenbaar decor voor de selfie updates op populaire Chinese sociale media als Wechat. Dit schept voor de architect bij uitstek een nieuwe driver voor het ontwerpen van transformatie en nieuwbouw van op experience gerichte winkelomgevingen.

  

Verdienmodel

Een andere overeenkomst van beide projecten is dat de retail niet zozeer een op zich zelf staande voorziening is maar veeleer het visitekaartje en het voorportaal is voor de geïntegreerde kantoorontwikkeling die er hoog boven uittorent. Met andere woorden, de experience retail dient niet zozeer als solitaire winstmaker, maar als randvoorwaarde voor de lucratieve verhuur van enorme hoeveelheden exclusieve kantoormeters die binnen het “merk” van de ontwikkeling zijn gepositioneerd.

En in Nederland?

In Nederland is de Rotterdamse Markthal  een vanzelfsprekend equivalent van de Shanghainese “Artmall”. Alleen, in de Shanghainese logica zou ook een enorme portie kantoorvloeren of hotelvloeren deel uitmaken van het “merk markthal”. Dat is nog niet het geval, maar niet getreurd. Naast de Markthal ligt nog een stuk grond braak… Markthal, doe er wat mee!

Reageer op dit artikel