blog

Drie gezonde scholen

Interieur

Genoeg zuurstof, niet te warm of te koud, goede akoestiek, voldoende daglicht, ergonomisch meubilair, een inspirerende leeromgeving, aangepaste plekken voor verschillende activiteiten; allemaal factoren die bepalend zijn voor een gezonde school. Omdat de context steeds verschilt, is een op maat gesneden ontwerp nodig. Ik bezocht drie Berlijnse scholen met elk een eigen benadering tijdens een studiereis georganiseerd door het Centrum voor Gezonde Scholen*.

Drie gezonde scholen
Staatliche Ballettschule Berlin Sanierung Schule und zusätzlich Neubau von Internat und 10 Ballettsälen mit Umkleidebereichen Wettbewerb: 2005 – 1. Preis Entwurf: Volkwin Marg und Hubert Nienhoff mit Kristian Uthe-Spencker Partner: Hubert Nienhoff Projektleitung: Kristian Uthe-Spencker, Michael Scholz Tragwerksplanung: Pichler Ingenieure Berlin Haustechnik: IPROPLAN Chemnitz Bauphysik: Calitect Bauphysik Berlin Freiraumplanung: Bernard:Sattler Büro für Landschaftsarchitektur Brandschutz: Technische […]

 

 

De Staatlichte Balletschule und Schule für Artistik staat in de straat waar ik zeven jaar geleden woonde. Het was een onopvallend complex, maar dankzij een grondige renovatie – de oorspronkelijke school uit het DDR-tijdperk is helemaal gestript tot het betonnen skelet overbleef – de toevoeging van een nieuw gebouw en de herinrichting van het maaiveld is het een blikvanger voor de buurt geworden. gmp architecten tekende voor het ontwerp.

Het complex bestaat nu uit drie gebouwen die onderling met elkaar in verband staan en samen een kleine campus vormen. De nieuwbouw bestaat uit twee delen. Het zuidelijke gedeelte is voor de theoretische opleiding van de studenten. Hier bevinden zich de klaslokalen verspreid over vier verdiepingen. De danszalen met een dubbele verdiepingshoogte zijn ondergebracht in het noordelijke deel.

Gezonde vloeren

Het gezondheidsaspect heeft in het noordelijke deel een bijzondere uitwerking gekregen in de vloeren van de oefenruimtes. Deze zijn zo ontworpen dat de enkels van de jonge dansers zo min mogelijk worden belast tijdens de training. Ze veren net een beetje extra mee.

 
De twee delen van de nieuwe aanbouw zijn met elkaar verbonden door een glazen verbindingruimte. Fotograaf Marcus Bredt

Herbestemming

In mijn vorige blog schreef ik al dat steeds minder scholen een nieuw gebouw neerzetten, herbestemming vindt steeds meer plaats. Vooral het middelbaar en hoger onderwijs is hiervoor geschikt. In Berlijn is het voormalige industrieterrein van de kabelfabriek Kabelwerk Oberspree en multinational AEG door Nalbach + Nalbach herbestemd tot een campus voor de Hochschule für Technik und Wirtschaft (HTW).


Oud en nieuw naast elkaar

De bestaande gebouwen zijn zo veel mogelijk in ere hersteld en behouden. Een gezond binnenklimaat en het menselijk comfort vormden tevens twee belangrijke uitgangspunten. Dit heeft geleid tot een combinatie tussen de bestaande elementen met hedendaagse technieken en materialen. De architecten hebben zo veel mogelijk het onderscheid tussen beide laten zien.

Panelen vol knopjes

Tijdens de rondleiding liep ook de verantwoordelijke voor het binnenklimaat mee. In plaats van dat de zittende conciërge is opgezadeld met het bedienen van enorme panelen, draait iemand met kennis van zaken hier aan de knoppen.

De hele dag naar school

De laatste school die we bezochten, was de Havelland Grundschule. Ook dit is een uitbreiding van een bestaande complex, ontworpen door Augustin und Frank Architekten. Wanneer we de school betreden, ruiken we dat er net is gegeten. Kinderen in Duitsland kunnen steeds vaker de hele dag terecht op school: van acht uur ‘s ochtends tot zeven uur ‘s avonds. De aanbouw maakt het mogelijk dat nu ook de Havelland Grundschule hierin kan voorzien.

 Zicht vanaf het binnenplein op de uitbreiding. Fotograaf Werner Huthmacher

Geluidscherm

De uitbreiding bestaat uit een twee verdiepingen hoge vleugel parallel aan de straat. De gevel aan de straatzijde heeft een robuuste uitstraling dankzij het beton met graffiticoating en de polygonale glaspartijen. Deze gevel schermt de school af van het geluid van de straat.

Geen ingewikkelde installaties

Om te zorgen voor een gezond en aangenaam binnenklimaat heeft het bureau niet gekozen voor ingewikkelde installaties, maar voor de toevoer van frisse buitenlucht. Wanneer de docenten voordat de les begint vijf minuten lang een groot luik open zetten, bevindt zich voldoende zuurstof in de ruimte voor minimaal een uur.

Een simpele maar effectieve oplossing waarbij de docenten zelf invloed kunnen uitoefenen op het binnenklimaat van hun klaslokaal in plaats van dat ze zijn overgeleverd aan centraal geregelde installaties.

 Klaslokaal. Fotograaf Werner Huthmacher

* Het Centrum voor Gezonde Scholen is een initiatief van Partners In Marketing en wordt ondersteund door: Caparol, Desso, Portakabin, Reynaers, Rockfon/Rockwool, Vanerum, Zehnder en Zumtobel

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels