artikel

Verslag lezing ‘Duurzame werkomgeving’ op Design District

Interieur

Op donderdag 7 juni organiseerde de redactie van de Architect een lezing op Design District in Rotterdam. Tijdens deze sessie brachten vijf sprekers het onlangs verschenen juninummer tot leven.

Harm Tilman (de Architect) opent de sessie in de Van Nellefabriek. Hij wijst de bezoekers op de snelle veranderingen in de samenleving. Dit roept de vraag op of het in deze tijd nog mogelijk is om een duurzame werkomgeving te creëren.

Het kantoor van de architect

Teo Krijgsman (fotograaf) maakte voor het juninummer van de Architect een foto-essay over de werkomgeving van architectenbureaus. Daarvoor ging hij langs bij JSA-Orange in Rotterdam, Bureau Kroner in Den Haag en Mei architects in Rotterdam.

“Op het eerste gezicht hebben de kantoorruimtes van deze bureaus veel met elkaar gemeen,” vertelt Krijgsman. “Ze bestaan uit een open werkvloer waarin veel mensen achter hun computerscherm aan het werk zijn. Toch tonen de interieurs ook de eigenheid van de verschillende bureaus. Met logo’s en bedrijfskleuren ontstaat een eigen identiteit.”

Bruis, ruis en stilte

Chris Pachen (N-Interieurarchitecten) vertelt over het ontwerp voor het Limburgs Instituut voor Ontwikkeling en Financiering (LIOF). Pal aan de toegangsweg naar Maastricht betrok het instituut een bestaand kantoorcomplex. Het nieuwe interieur creëert een prettige werkomgeving voor de werknemers.

Pachen vindt het belangrijk dat het DNA van de gebruiker zichtbaar is in het eindresultaat: “Bij LIOF vormt de tribunetrap de kern van het ontwerp. Deze staat symbool voor de communicatie die de organisatie wil uitstralen. Tegelijkertijd zorgt de trap voor een verbinding van de drie verschillende werkzones voor bruis, ruis en stilte.”

Mensen blijven mensen

Susanne Colenberg (Center for People and Buildings) doet onderzoek naar de werkomgeving voor eindgebruikers. Ze pleit voor een werkomgeving waar de mens centraal staat. En die mens, die heeft nog vrijwel dezelfde wensen als twintig jaar geleden.

“Mensen zoeken naar een balans in het prikkelniveau om hen heen. Er is een behoefte aan controle, privacy, variatie en sociale binding,” aldus Colenberg. “Het is belangrijk dat architecten deze behoefte goed in kaart brengen en daar in het ontwerp op inspelen.”

No fixed concepts

Mark Graafland (Bureau Kroner) vindt het belangrijk dat een interieur niet te veel vastlegt voor de werknemers. Tegenwoordig streven veel ontwerpers naar een experience, terwijl mensen daar na een paar jaar op zijn uitgekeken. Het is belangrijk dat de interieurs dan genoeg flexibiliteit bieden voor veranderingen.

Dit idee past Graafland toe in de transformatie van het kantoor voor Weleda Benelux in Zoetermeer: “We hebben de oude indeling, met gesloten kamers, opengebroken tot een open vloer. Daar creëren we sfeervolle werkplekken die de werknemers verder kunnen invullen.”

Circulair meubilair

Hans Bloemendaal (Rohde & Grahl) sluit af met een pleidooi voor de circulaire werkomgeving: “Er is een gelijkblijvende behoefte aan kantoormeubilair. Door in kaart te brengen welk meubilair er al aanwezig is, kunnen we daar op een duurzame manier in voorzien.”

Bloemendaal vindt het belangrijk om na te denken over de mogelijkheden van bestaand meubilair. Zo kunnen afgeschreven producten weer een nieuwe functie krijgen. Hij daagt de bezoekers uit om hun ideeën te delen en mee te doen met de ARC18 Meubel Award.


Lees ook

Reageer op dit artikel