artikel

Bouwen voor ons brein: het geweldige effect van een gezonde omgeving

Interieur Premium

Gezonde kantoren zijn op dit moment een ware trend. We zijn ons, bevestigd door jarenlang onderzoek, steeds meer bewust van de impact van de omgeving op ons welzijn. Toch is het idee achter deze stroming allesbehalve nieuw. Ons eigen lijf blijkt al jaren een prima graadmeter. We merken het immers vaak zelf als een ruimte niet prettig aanvoelt, maar het blijkt lastig om precies aan te geven waaraan dit ligt. Wat maakt immers een gezonde werkomgeving?

door Elizabeth C. Nelson

Daglicht, frisse lucht en voldoende beweging hebben stuk voor stuk een positief effect op zowel ons fysieke als mentale functioneren. Het is belangrijk om het binnenklimaat hierop afstemmen. Dit resulteert in een verandering van de inrichting en het gebruik van de werkomgeving. Maar hoe pakken we dit precies aan?

Buiten naar binnen

Van natuurlijk daglicht en planten tot aan materialen als steen en hout. Ze brengen allemaal een positieve reactie teweeg in ons brein. Ze verminderen angst, depressiviteit en hoofdpijn, en geven onze nachtrust, concentratie en stemming een boost. Ons lijf kan gewoonweg niet zonder de natuur.

Voedingscentrum Den Haag door LIAG, beeld Mart Stevens

En toch brengen we gemiddeld negentig procent van onze tijd binnen door. Los van natuurlijke elementen kan ook digitale natuur al uitkomst bieden. Zo worden digitale beelden van natuurlijke omgevingen in ziekenhuizen al met succes ingezet om stress terug te dringen en behandelresultaten te verbeteren.

Bewegen en samenwerken

Het is inmiddels algemeen bekend: zitten is het nieuwe roken. Maar zitten is niet alleen slecht voor onze gezondheid, ook op sociaal vlak vormt het een belemmering. Digitale communicatie neemt alleen maar toe en dat gaat steeds vaker ten koste van direct, persoonlijk contact.

Winnaar arc16-Meubel-award-stable-studio-farris-architects

Stable door Studio Farris Architects

Volgens neurowetenschappelijk onderzoek mogen we de negatieve impact daarvan niet onderschatten. Studies wijzen bovendien uit dat toevallige ontmoetingen en onverwachte interacties – zowel binnen als buiten de organisatie – de prestaties verbeteren. Het is daarom belangrijk om omgevingen te creëren die bewegen en socializen stimuleren.

Betreden én verlaten

Eén van de trends op het gebied van moderne werkplekken is dat ze aan werkelijk alle wensen voldoen. Dat mag dan goed klinken, maar het brengt ook een probleem met zich mee. Ze zijn namelijk zo ontworpen dat je er nooit meer weg hoeft en dat eigenlijk ook niet meer wil. Als gevolg brengen mensen steeds meer tijd door op kantoor en raakt de balans tussen werk en privé verstoord.

Er zijn echter genoeg manieren om een gezond evenwicht te bevorderen. Door de omgeving bij het gebouwconcept te betrekken bijvoorbeeld. Of door het gebruik van tijdschakelaars die mensen stimuleren het gebouw weer op tijd te verlaten.

Transformeer je omgeving in een lab

Albert Einstein zei ooit dat je een probleem niet kunt oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt. Wie wil ontwerpen voor de medewerker van de toekomst, zal er eerst zelf een moeten worden. Ga dus op verkenning: beoordeel je werkcultuur, neem je omgeving onder de loep en daag jezelf uit.

Het sneeuwbaleffect van gezonde kantoren, beeld CBRE/Elizabeth Nelson

Het sneeuwbaleffect van gezonde kantoren, beeld CBRE/Elizabeth Nelson

Mijn hoop is dat in de nabije toekomst werk- en leefomgevingen zo zijn ingericht dat ze een gezonde balans tussen werk en privé bevorderen. En dat het ontwerp uitgaat van de omgeving waarop ons lijf en brein van nature is gebouwd: een omgeving die alle ruimte biedt voor innovatie, creativiteit en geluk.

Lees ook

Reageer op dit artikel