artikel

Flexibel interieur als circulaire proeftuin, interieur Circl – DoepelStrijkers

Interieur Premium

Hoe ontwerp je een interieur voor een functievrij paviljoen? Die vraag onderzocht DoepelStrijkers met het interieurontwerp voor het Circl-paviljoen. Flexibiliteit is bereikt met beweegbare wanden en vloerdelen die kunnen inspelen op diverse programma’s. Tegelijk concretiseert het ontwerp een theoretisch kader met vijf ontwerpprincipes voor circulaire interieurs.

Tekst Willem Wopereis
Fotografie Peter Tijhuis

Het Circl-paviljoen is geïnitieerd door ABN AMRO en vormt aan de voet van de kantoortoren de nieuwe wand van het Gustav Mahlerplein. Door de transparante gevel onder een langgerekte luifel kijk je vanaf het plein in het open interieur, een gebaar dat het gebouw een publiek en uitnodigend karakter geeft. Het paviljoen is deels een antwoord op de vraag naar vergaderruimten voor de bank, maar bovenal biedt de functievrije ruimte plaats aan een diverse programmering. Van modeshow, debat, markt of dansevent tot expositie, kinderdagverblijf, filmavond of workshop, het interieur dient zich voor allerlei activiteiten te lenen. De bank torent daarmee niet boven de samenleving uit, maar ambieert om zich er middenin te begeven.

Druk op de knop

Op het horecapaviljoen op het dak en het vaste restaurant na, is voor vrijwel alle ruimten flexibiliteit en aanpasbaarheid het uitgangspunt. Dit komt het sterkst tot uitdrukking op de begane grond, tevens de plek met de grootste capaciteit. De basis hiervan is een vrij indeelbare ruimte waarin de houten vloer en constructie zorgen voor een warm karakter. Aan deze constructie hangen beweegbare wandelementen die in opgehesen stand de hele vloer vrijhouden en in neergelaten stand een variëteit aan configuraties mogelijk maken.

bewegende wandtypen, zie voor meer tekeningen bijgesloten PDF

Elektrisch of met de hand kunnen de panelen verticaal en soms horizontaal verschuiven om qua comfort en intimiteit aan te sluiten op verschillende behoeften. Met slimme hef- en schuiftechnologie kunnen de configuraties binnen enkele minuten wisselen, dit met een druk op de knop en zonder dat bezoekers het gebouw hoeven te verlaten. Aanvullend hierop zijn er verschuifbare vloer-/podiumelementen met geïntegreerde plantenbakken die de ruimte aankleden en tegelijk kunnen inspelen op de gewenste configuraties.

Gerecyclede spijkerbroeken

Los van het transformatieve karakter zijn de wandpanelen en vloerelementen ook vanwege de materialisering sterk bepalend voor de ruimte. De wanden zijn gemaakt van gerecycled aluminiumprofielen en strekmetalen platen met daartussen het akoestische materiaal metisse, dat is gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken. De lichte, metaalkleurige vlakken zijn opgedeeld in vierkante kaders en creëren een geometrisch spel dat wordt verrijkt met lichtgevende cirkels die van kleur kunnen veranderen.

beeld Peter Tijhuis

De vloerelementen zijn uitgevoerd als strakke volumes die met gladde, reflectieve oppervlakten de omgeving weerspiegelen. Alle elementen zijn opgebouwd uit onbewerkte materialen en met droge verbindingen in elkaar gezet. De maatvoering is gebaseerd op de standaardmaat van de aluminiumpanelen om toekomstige demontage en hergebruik te vergemakkelijken.

diagram circulair arboretum, beeld DoepelStrijkers, klik hier voor een vergroting

Identiteit door hergebruik

In het souterrain liggen een aantal vergaderruimten rond een open foyer. Ook hier is het interieur gebaseerd op vijf circulaire ontwerpprincipes: Reuse 1:1, Reuse & Remanufacture, Recycle, Reusable en Object as a service (zie kader). In tegenstelling tot de begane grond is de constructie hier uitgevoerd in beton, dat een neutrale, grijze basis voor de ruimten vormt. In aanvulling daarop is een deel van de wanden akoestisch bekleed met een textielproduct, gemaakt van gerecyclede uniformen van het bankpersoneel. Door dankbaar gebruik te maken van bestaand meubilair en bijzondere meubel- en kunstcollecties van ABN AMRO komt deze verdieping tot leven.

beeld Peter Tijhuis

Voor sommige elementen zijn specifieke objecten gebruikt die verwijzen naar de bank, zoals de koffiecounter die is opgebouwd uit oude bankkluisjes. Een aantal hoeken is ingericht met meubilair en verlichting dat door een vintagemeubelleverancier ter beschikking wordt gesteld en wisselt zodra het wordt verkocht. Zo ontstaan hier verschillende plekken met een eigen identiteit. Naast de architectuur is ook het interieur hiermee onderdeel van de circulaire proeftuin en bewijst het dat je ook met bestaande materialen vernieuwende omgevingen kunt creëren.

beeld Peter Tijhuis

Projectgegevens

Interieur Circl, Gustav Mahlerplein in Amsterdam door DoepelStrijkers
Opdrachtgever  ABN AMRO
Ontwerpbureau  DoepelStrijkers
Ontwerpteam  Duzan Doepel, Eline Strijkers, Chantal Vos met Riekie Brokking, Mikolai Brus, Kasper Zoet
Adviseur akoestiek  DGMR, Arnhem
Adviseur en leverancier beplanting  Donkergroen, Sneek
Aannemer  BAM, Amsterdam
Interieurbouwer  Vorm & Decor, Rotterdam
Bewegingstechniek  Levtec, Amsterdam
Geïntegreerd licht  Jonas Vorwerk, Rotterdam
Architect gebouw  de Architekten Cie.
Projectmanagement  Traject, Zevenbergen
Horeca  Vermaat Groep (met Ex Interiors)
Bruto vloeroppervlakte  3350 m
Voorlopig ontwerp  maart 2017
Definitief ontwerp  mei 2017
Aanvang bouw  juni 2017
Oplevering  september 2017

 


Meer over Circl in Amsterdam

Reageer op dit artikel