artikel

IMM Keulen 2018: Kiri kast door Stefan Diez voor Meetee

Interieur

IMM Keulen 2018 opent deze week haar poorten voor het publiek. Bedrijven, merken, ontwerpers en talenten presenteren prototypes, ontwerpen in productie en nieuwe versies van bestaande producten. Vandaag de Kiri kast die de Duitse ontwerper Stefan Diez voor Meetee ontwierp.

Door Harm Tilman

Een van de blikvangers op de IMM in Keulen is de verzameling houten kasten die Stefan Diez voor het Japanse merk Meetee heeft ontworpen. Diez begon zijn samenwerking met Meetee in de zomer van 2016.

Timmerman en ontwerper

Stefan Diez is een Duitse ontwerper die oorspronkelijk is opgeleid als timmerman en daarna studeerde bij onder andere Konstantin Grcic in München. In 2008 richtte hij in dezelfde stad zijn eigen ontwerpbureau op en startte een serie opmerkelijke experimenten waarbij hij samenwerkte met merken als Hay, Thonet, Wagner en Wilkhahn.

Ultra-licht hout

De Kiri-kasten zijn gemaakt van Paulownia hout. Dit hout wordt van oudsher gebruikt voor het meubilair waarin kimono’s worden bewaard. Het hout staat bekend om zijn ultra-lichtheid en stabiliteit. Dankzij deze eigenschappen kunnen in de kasten kleren worden bewaard, terwijl de stoffen gevrijwaard zijn van luchtvochtigheid en stank.

Textiele hengsels

De deuren vouwen horizontaal en kunnen in iedere positie worden geplaatst. De textiele hengsels van de kastdeuren heeft Diez gebaseerd op de traditionele urushi laktechniek. Hiervoor wordt een lak gebruikt die is gemaakt van de hars van de Japanse lakboom en waarmee in Japan gebruiksvoorwerpen en kunstobjecten gewoonlijk worden afgewerkt.

Nieuwe kijk op kasten

Resultaat zijn kasten die tot de verbeelding spreken, vooral ook door de gebruikte materialen. De kasten zijn intuïtief in gebruik en kennen een soort introverte eenvoud die ze uniek en opvallend maakt. Spannend is vooral de beweging die de horizontale deuren maken en die nooit uit hun hengsels zullen hangen. Met elkaar vormen de kasten een sterke serie die een nieuwe kijk op het fenomeen kast biedt.

 

Lees ook:

Resultaten voor ‘imm’

Reageer op dit artikel