nieuws

Video van de week: Rijksbouwmeester Floris Alkemade over hergebruik

Geen categorie

Nederland is niet vol maar staat leeg, aldus onze Rijksbouwmeester. Hij begint dit jaar goed met een reportage in actualiteitenprogramma Nieuwsuur waarin hij zijn visie op hergebruik uiteenzet. In Nederland staat naar schatting 40 tot 50 miljoen vierkante meter vastgoed leeg. Ga daar anders mee om, zegt Alkemade. Hij illustreert zijn verhaal met het ministeriegebouw van BuZa, dat binnenkort leeg komt te staan en tijdelijk het parlement gaat huisvesten.

Video van de week: Rijksbouwmeester Floris Alkemade over hergebruik

“In Nederland staat heel veel leeg. En toch is er nog steeds woningnood”, zegt Rijksbouwmeester Floris Alkemade in Nieuwsuur. “Je kunt daar op een andere manier aan werken. Je moet kijken hoe je al die leegstaande gebouwen kan inzetten voor andere functies, zoals woningen.”

Alkemade vindt Nederland bepaald niet vol. Maar wel signaleert hij heel veel leegstand in commercieel vastgoed dat, mits op de goede plek, geschikt gemaakt kan worden voor woningbouw. Voorbeelden daarvan zijn er inmiddels voldoende, maar het blijft nog steeds een druppel op een gloeiende plaat. Veel meer structureel aan doen dus, vindt de Rijksbouwmeester.

In de reportage geeft voormalig rijksbouwmeester Mels Crouwel een tip aan Floris Alkemade: “Het is een heel mooie functie. Als je het goed en slim doet, kan je behoorlijk veel invloed hebben op de politiek en op ontwerpend Nederland”. Met dit televisieoptreden is Alkemade in ieder geval al goed van start gegaan.

 

Reageer op dit artikel