nieuws

“Betere hoogbouw door stedebouw”

Geen categorie

In een recent opinieartikel in het Wall Street Journal maakt architect Moshe Safdie gehakt van het Amerikaanse hoogbouwbeleid. Tegelijkertijd houdt hij een pleidooi voor stadsplanning en stedebouw. “We moeten deze praktijken weer in het zadel helpen na een aantal richtingloze decennia. Nieuwe planningsinstrumenten zijn nodig om private hoogbouwontwikkelingen van toegevoegde waarde te laten zijn voor hun omgeving.”

“Betere hoogbouw door stedebouw”

Als iemand over hoogbouw in combinatie met leefbaarheid mag schrijven, is het wel Moshe Safdie. In 1967 schudde hij de architectuurwereld wakker met zijn Habitat 67 Housing Complex in Montreal, Canada. Met dit sleutelgebouw wilde hij aantonen dat wonen in hoge dichtheid niet ten koste hoefde te gaan van individualiteit van de bewoner. Elke unit in het complex heeft zijn eigen riante buitenruimte.

Gebouwen die omringende straten leegzuigen

Hoe anders is de hoogbouwpratijk dezer dagen, schrijft Safdie. “Megasteden kennen een typisch ontwikkelpatroon, waarbij torens met een gemengd programma op plinten met retailfunctie worden geplaatst. Deze gebouwen zuigen het leven uit omringende straten en leggen geen verbinding met elkaar. De huidige hoogbouw kent niet de diversiteit aan activiteiten en functies die mensen van oudsher associëren met steden.”

High Line overschaduwd

Ter illustratie hoe huidige ontwikkelingen de stad in de weg zitten, neemt Safdie de High Line in New York. Het succes van deze openbare plek in de stad staat onder druk nu ontwikkelaars op aangrenzende plots hoogbouw plannen die zo dicht mogelijk tegen het gebied aanschurkt. Er ontstaat langzamerhand een canyon van aaneengesloten hoogbouw, die het gebied letterlijk dreigt te overschaduwen. Volgens Safdie is het vrij eenvoudig om een moderne ‘zoning law’ in te voeren die de integriteit van de High Line niet aantast en tegelijkertijd de vastgoedopbrengsten maximaliseert.

 
Fotograaf Iwan Baan

Het artikel is voor de Nederlandse praktijk interessant vanwege het wenkende perspectief dat het schetst voor ontwerpen in hoge dichtheden, een opgave die in Nederland alleen maar aan belang toeneemt. Het volledige artikel is te lezen op de site van het Wall Street Journal.

Reageer op dit artikel