nieuws

“Werkomgeving meest dynamische opgave voor ontwerpers”

Geen categorie

De nieuwe prijs van de ARC15 Awards maakt het zichzelf niet gemakkelijk. De werkomgeving is de plek waar op dit moment het meest verandert. De uitdaging die de ARC15 Meubel Award ontwerpers voorlegt om hiervoor een passend meubel te te bedenken, vraagt veel kennis en verbeeldingsvermogen. Want bestaande oplossingen voldoen niet meer aan de wensen van de hedendaagse werknemer. Juryvoorzitter Robert Bronwasser onderkent dat het een lastig thema is. “Daarom is het juist zo belangrijk dat deze wedstrijd er is.”

“Een meubel ontwerpen voor de werkomgeving is een van de lastigste opgaves”, zo stelt juryvoorzitter Robert Bronwasser. “Er is veel kennis voor nodig. Aan de ene kant moet je veel weten over de techniek: akoestiek, ergonomie, duurzaamheid, noem maar op. Aan de andere kant moet je verstand hebben van de laatste ontwikkelingen, hoe mensen graag werken.”

Maar Bronwasser ziet ook dat er naast kennis veel ruimte moet zijn voor verbeelding. “De bureautafel is al vaak genoeg opnieuw ontworpen. Er is ruimte voor nieuwe werkoplossingen, maar deze moeten niet ten koste gaan van het functioneren van de mensen die ze gebruiken. Je kunt wel gekke meubels gaan ontwerpen en verwachten dat iedereen opeens met elkaar in een zandbak zandkastelen gaat bouwen, maar zo werkt het niet. Wat je ontwerpt moet aansluiten bij processen, of ze aanvullen of verbeteren.”

 
De Brick-serie voor Palau, een flexibel zitsysteem voor de kantooromgeving.

“Er is volop kans om de werkdag op een andere manier in te vullen. Vroeger stond op elk bureau een zware monitor met een vast toetsenbord, nu is alles draagbaar en altijd connected. Andere hardware vraagt om andere meubels.”

Bronwasser weet waar hij het over heeft. Zelf ontwierp hij voor verschillende merken kantoorcollecties. Voor de Orgatec van 2014 ontwierp hij samen met Cascando een meubelcollectie die de mogelijkheden van het open office-concept verkende. Veel aandacht voor akoestische oplossingen, een van de belangrijkste onderwerpen in het hedendaagse kantoor waar iedereen constant in beweging is en overal wil kunnen bellen of overleggen, aldus Bronwasser.

 
De Coral-serie voor Palau.

Als juryvoorzitter gaat Bronwasser voor de ARC15 Meubel Award op zoek naar diezelfde openheid en flexibiliteit. Ook gaat hij letten op huiselijkheid. Terwijl de eerstgenoemde thema’s technisch zijn, is het tweede thema vooral esthetisch.

Wat Bronwasser betreft kan een inzending voor de meubelprijs uit van alles bestaan. “Dat kan een ideeschets zijn, maar ook een uitgewerkt ontwerp of een prototype. Zelfs een onderzoek naar iets wat betrekking heeft op de werkomgeving zou ik graag ingezonden willen zien. Alles wat het nadenken over de toekomst van het werken verder brengt. Ik ben benieuwd wat er wordt ingezonden.”

Meer informatie over de ARC15 Meubel Award is te vinden op arc-awards.nl. Inzenden voor de prijs kan tot 25 september. De uitreiking van de prijs vindt plaats op 19 november in Dordrecht.

 

Reageer op dit artikel