nieuws

Station Rotterdam Bergweg herontwikkeld

Geen categorie

Eindelijk is het zover! Station Rotterdam Bergweg krijgt een nieuwe bestemming. Het complex, waarvan een deel ontworpen is door Sybold van Ravesteyn, is hiermee gered van de sloophamer en mogelijke verloedering. Hofbogen-bewoners JagerJanssen Architects en Jasper de Haan maakten de plannen voor de casco renovatie.

Station Rotterdam Bergweg herontwikkeld

De oorsprong van de plannen voor Station Bergweg liggen in 2009, toen JagerJanssen op eigen initiatief besloot om een plan te maken voor herontwikkeling van het station, dat in 2006 werd gesloten. Het plan werd omarmd door Hofbogen b.v. dat de ruimtes van het hele Hofbogen-traject exploiteert.

 

Nieuwe interesse

Politieke strubbelingen zorgden ervoor dat het project een tijdlang in de koelkast terechtkwam. Een nieuw bestuur van Hofbogen b.v. zorgde voor nieuwe interesse in de plannen. JagerJanssen werd gevraagd om het bestaande plan verder uit te werken tot een casco-renovatie. Ze betrokken Jasper de Haan bij de plannen, Bureau Polderman verzorgde het restauratieplan.


Station Bergweg. Foto uit circa 1970.

Geen bier of toch wel?

Oorspronkelijk was het idee om in Station Bergweg horeca te combineren met een bierbrouwerij. In de nieuwe plannen is dit idee verlaten. De casco renovatie zorgt ervoor dat de ruimte in de nabije toekomst in zijn geheel of in 2 delen verhuurd kan worden.

Ruimtelijke kwaliteit

Architect Rogier Janssen zag de afgelopen weken tijdens de restauratiewerkzaamheden de ruimtelijke kwaliteit van het gebouw tevoorschijn komen. “Ondertussen zijn bijna alle niet-dragende muren verwijderd. Er ontstaan doorzichten en de gewelven zijn ervaarbaar. Straks kun je vanaf de begane grond op de onderkant van de toenmalige perrons kijken. Twee trappen, waarvan een oorspronkelijk door Van Ravesteyn ontworpen, leiden naar het dak.”

licht, lucht en ruimte

“De bestaande gevelopeningen zullen in oude luister worden hersteld. De puien aan de Voorburgstraat maken plaats voor nieuw ontworpen ranke stalen puien voorzien van grote glasvlakken. Straks baadt dit gebouw weer in het licht.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels