nieuws

Archibald 10 jaar

Geen categorie

Archibald bouwt veel en ondervindt daar dagelijks de keerzijde van: conflicten met aannemers en bureaupartners, heibel op de bouwplaats… Thuis is het al niet veel anders: Zijn jongste zoon wil hem voorbijstreven als beste architect ter wereld, terwijl zijn dochter overal in geïnteresseerd is behalve in architectuur. De strips van deze iconische architect zijn sinds kort gebundeld in een handzame uitgave. Tijd voor een interview met de geestesvader, Mike Hermans.

Archibald 10 jaar

Door Sander Woertman

Archibald werd zo’n slordige tien jaar geleden geboren uit de pen van Mike Hermans. Onder het pseudoniem Maaik publiceerde hij de afgelopen jaren in diverse tijdschriften. de Architect was het eerste tijdschrift dat maandelijks de avonturen van Archibald publiceerde. Tegenwoordig figureert Archibald ook in video’s. Bij uitgeverij DOM Publishers is een bloemlezing uit de cartoons van Archibald verschenen.

Maaik, waarom ben je begonnen met Archibald?

“Ik ben afgestudeerd als architect, maar was altijd bezig met tekenen. Na mijn studie ben ik dan ook gaan werken als cartoonist bij de krant. Een tijd later werd ik architect bij de stad Antwerpen. Op een gegeven moment kwamen beide samen en werd Archibald geboren. De afgelopen jaren werkte ik af en aan als architect, momenteel ben ik full-time bezig met het maken van cartoons.

Wat is je doel met Archibald?

Ik heb een visie op de maatschappij en architectuur. De cartoons zijn een uitlaatklep. Het is mijn manier om kritiek om te zetten naar iets positiefs. Met humor kun je mensen laten nadenken en op een andere manier naar hun omgeving en architectuur laten kijken.
Overigens let ik erop om geen architectuur te tekenen in mijn strips. Ik gebruik telkens dezelfde volumes. Deze staan symbool voor thema’s. Vormgeving leidt af van de boodschap.

Lijkt Archibalds wereld op die van jou?

Niet echt. Hij heeft kinderen, ik niet. Archibald is een andere versie van mezelf.

Archibalds zoontje is altijd met architectuur bezig. Welke rol speelt hij in je strips?

Kleine Archie staat voor het streven van de meeste architecten om de beste architect ter wereld te willen zijn. Hij is altijd op zoek naar creatieve ideeën. Hij botst vaak met zijn vader, die al iets meer afgestompt is door de praktijk.

 

Je probeert architecten aan het lachen te maken, geen eenvoudige taak…

Ik denk dat architecten behoefte hebben aan entertainment, aan de lichte kant van hun vak. Op dat vlak valt er nog veel te ontwikkelen. Ik ben bezig filmpjes te maken met Archibald in de hoofdrol. Vooralsnog maak ik ze helemaal zelf. Ik heb meer dan 3000 cartoons gemaakt met Archibald in de hoofdrol. Wat mij betreft zijn dat allemaal potentiële filmscenario’s.

Ter gelegenheid van het verschijnen van dit boek geven we 10 exemplaren weg (t.w.v. €18,-) bij het afsluiten van een digitaal abonnement. Kijk op de actiepagina voor info. Zolang de voorraad strekt.

 

 

Reageer op dit artikel