nieuws

ARC15 Detail Award: jury vol zwaargewichten

Geen categorie

Dat detailleren een belangrijk onderdeel is van architectuur, mag blijken uit de samenstelling van de jury van de ARC15 Detail Award. De prijs moet zich nog bewijzen, maar mag zich nu al verheugen op de steun van een filosoof/corporatiedirecteur, een professor, de oprichter van studioninedots en de directeur van Ahronson raadgevende ingenieurs. Ronald Schleurholts van cepezed zit de jury voor.

Wie zich afvraagt waarom er een prijs in het leven is geroepen over architectuurdetail, kan te rade gaan bij de twee architecten in de jury, die beiden een uitgebreide lofzang houden op het bouwdetail.

Onderschat in Nederland

“Het detail is onderschat in Nederland”, aldus Ronald Schleurholts, partner bij cepezed. “Heel veel architecten richten zich voornamelijk op concepten en de hoofdstructuur van een gebouw, terwijl aannemers zich focusen op inkoop en planning. Maar het detail is wat je uiteindelijk ziet in een gebouw.”

Wie is de slimste architect?

Arie van der Neut van studioninedots is wat detaillering betreft gepokt en gemazeld in de woningbouw. “In principe werkt elke architect in deze opgave met vrijwel hetzelfde budget. De sport is daar slim mee om te gaan en meer dan bovengemiddelde projecten te realiseren. Samenwerken met creatieve fabrikanten, werken met prefabricage, slimme structuur en constructie, en natuurlijk slimme details. Als jurylid van ARC15 Detail kijk ik vooral vanuit dit perspectief naar de ingezonden projecten. Wie is overall gezien het slimste omgegaan met het realiseren van het idee?”

Grenzen verleggen

In de samenstelling van de jury is nadrukkelijk gezocht naar leden die de nodige verdieping kunnen aanbrengen in de opgave, en die de ingezonden projecten technisch-inhoudelijk goed kunnen beoordelen. George Henkens realiseerde in zijn positie bij Ahronson meerdere projecten die qua constructie de grenzen verlegde, waaronder het kantoor voor Unilever in Rotterdam. Francois Claessens weet niet alleen veel van architectuur en detaillering, hij schrijft er ook over. Hij studeerde bouwkunde en filosofie en was redacteur van onder andere Oase. Tillman Klein interesseert zich professioneel vooral in geveltechniek en is gastprofessor for Design and Building Envelopes aan de Technische Universiteit in München.

Meer informatie over de ARC15 Award Detail en de voorwaarden voor inzending zijn te vinden op arc-awards.nl

Reageer op dit artikel