nieuws

Agendatip: Maarten Van Severen in Designmuseum Gent

Geen categorie

De Belgische meubelontwerper en interieurarchitect Maarten Van Severen overleed in 2005 op 48-jarige leeftijd. Een gemis, want de ontwerper was een van de weinige Vlaamse ontwerpers die het tot de internationale top schopten. In het Designmuseum Gent is een tentoonstelling die zijn werk in de volle breedte belicht, en laat zien wat vormgeven voor Van Severen betekende. De wisselende presentatie zal de komende vijf jaar telkens andere ontwerpen en archiefstukken belichten.

Agendatip: Maarten Van Severen in Designmuseum Gent

Over generaties en nationaliteiten heen brengt de presentatie in het Designmuseum in Gent zijn ontwerpen in verband met die van anderen: designers, architecten en kunstenaars die hem inspireerden of verwantschap vertoonden met hem. Door deze insteek komen aspecten aan de orde die nog steeds relevant zijn voor hedendaagse ontwerpers. De scenografie van de tentoonstelling is van de hand van Robbrecht en Daem architecten.

Gericht op maakbaarheid

Maarten Van Severen was geen designer die zijn ontwerp op papier zette en vervolgens de uitvoering ervan overliet aan een producent. Hij was een ‘maker’, die voeling had met de eigenheid en de mogelijkheden van materialen, en die de ‘maakbaarheid’ van dingen onderzocht via trial-and-error. Zijn uitgepuurde vormentaal hield nauw verband met zijn feilloos gevoel voor verhoudingen, bijvoorbeeld bij het bepalen van de dikte van een legplank.

Mentale voorwerpen

Onmiskenbaar is ook zijn affiniteit met de minimal art, met name de ruimtelijke impact en het materiaalgebruik. ‘Ik werk op de grens van het bruikbare meubel en het onbruikbare object’, aldus Van Severen. Zijn meubels waren ‘mentale voorwerpen’, uitvoeringen van een beeld in zijn hoofd. Maarten Van Severen was dan ook geboeid door de meest uiteenlopende onderwerpen uit verschillende culturen, plekken en tijden: voorwerpen, meubeltypes, materialen, gereedschap, houdingen van mensen, licht, patronen, texturen. De vele foto’s uit zijn archief en de boeken en souvenirs in de tentoonstelling tonen de rijkdom waaruit hij putte.

Meer informatie over de tentoonstelling ‘Maarten Van Severen & Co’ is te vinden op de website van het Designmuseum Gent.

 

Reageer op dit artikel