nieuws

Design van de week: 101.86° door Jansen en Vailly

Geen categorie

Door een natuurkundig fenomeen dat normaliter alleen in de natuur voorkomt, te vertalen naar een design object, ontsluit het jonge ontwerpduo Laura Lynn Jansen en Thomas Vailly een nieuwe manier om licht te ervaren. Geïnspireerd door een kristal dat voorkomt in de hooggebergten van IJsland, maakten ze een wandlamp en een soort klok met dynamische kleur- en lichteffecten.

Design van de week: 101.86° door Jansen en Vailly

Jansen en Vailly werken in hun projecten altijd samen met andere disciplines. Niet omdat dat tegenwoordig hip is, maar uit pure noodzaak. Zo betrokken ze de expertise van Geologen en Scheidkundigen bij het ontwerpen van hun CaCO3 servies. Hierbij werden 3D-geprinte objecten onderworpen aan hetzelfde afzettingsprincipe als we aantreffen in grotten.

 

oneindig scala aan kleuren

Voor 101.86° schakelden ze de hulp in van natuurkundigen en een glasproducent. Over het procedé waarmee ze het iridiserende effect bereiken voor hun lichtobject en klok, willen ze weinig kwijt, maar het effect is verbluffend: Door lagen glas voorzien van een speciale coating achter elkaar te zetten, ontstaat een scala aan uiteenlopende kleuren. Door een glazen plaat te draaien verandert ook de kleur van de opstelling.

 

 

 

Colour of the day

In de klok is het kleureffect nog dynamischer waar te nemen. De glazen delen draaien door de dag langzaam rond, waardoor het kleurenpalet steeds anders is.

Architectuur

Jansen en Vaily zijn momenteel bezig met deze techniek nieuw werk te ontwikkelen. Dit zal in september worden gepresenteerd tijdens Maison et Objet in Parijs. Zelf zeggen ze hierover : ”Zeker de link met architectuur willen we graag leggen. Denk bijvoorbeeld aan een glazen schuifdeur. Een kamer-en-suite met de 101.86° techniek zou geweldig zijn!”

Reageer op dit artikel