nieuws

De kunst van het handtekenen

Geen categorie

We besteden wekelijks aandacht aan de mooiste rendering van architecten. Je zou bijna vergeten dat het maken van een mooie handtekening een even grote kunst is. Om het belang van dit belangrijke ambacht te onderstrepen, en een handleiding te maken voor architecten die hun kennis van handtekenen naar een hoger plan willen tillen, gaf de Duitse uitgeverij DOM Publishers een lijvig boek uit met aandacht voor de mooiste handtekeningen, voorzien van een uitgebreid theoriedeel over het opzetten en uitwerken.

De handtekening is de eerste uitdrukking van een idee dat leidt tot een architectonisch ontwerp. Maar tekenen, of het nou met de hand of met de computer is, is een vaardigheid die geleerd moet worden. De Berlijnse architect Natascha Meuser stelde een boek samen waarin ze de handtekening als autonoom middel maar ook als basis voor een digitale rendering bespreekt. Meuser schreef in 2012 al een boek over architectuurtekeningen, deze nieuwe uitgave is hier een uitgebreidere versie van.


Rob Krier

Maar wat het boek, dat vorige maand verscheen, vooral doet, is het benadrukken van de noodzaak om de vaardigheid van het tekenen onder de knie te krijgen. Van de eerste ideeschets, tot de tekening die het ontwerpproces ondersteunt en de tekening als impressie van het eindresultaat.


Daniel Libeskind

De auteur heeft de mooiste voorbeelden zorgvuldig uitgezocht, van historische voorbeelden tot tekeningen van hedendaagse architecten als Zaha Hadid en Wolf Prix. Wie na het zien van de tekeningen geïnspireerd raakt, kan dus gelijk door naar het deel met de tekenlessen.

Het boek zal binnenkort verkrijgbaar zijn in Nederland.


Sergei Tchoban

Reageer op dit artikel