nieuws

Architectuur en film: La Notte in EYE

Geen categorie

Wie na het AFFR in Rotterdam (7-11 oktober) nog niet genoeg architectuur in films heeft gezien, is op 13 oktober welkom in Eye. Daar houdt Steven Jacobs een inleiding bij La notte van de Italiaanse regisseur Michelangelo Antonioni. In deze film is de toeschouwer zich meer dan anders bewust van de omgeving waarin de karakters zich bewegen. De stad lijkt op verschillende momenten zelfs de hoofdrolspeler te zijn.

Architectuur en film: La Notte in EYE

La notte (1961) vormt met L’avventura en L’eclisse de ‘liefdestrilogie’ waarmee Antonioni begin jaren zestig naam maakte als filmvernieuwer. Kunsthistoricus Steven Jacobs verzorgt een inleiding over de visualisering van architectuur in het werk van Antonioni, waarbij onder meer La notte aan bod komt.

Pirellitoren

Dat Antonioni bovenmatig geïnteresseerd was in architectuur, blijkt in ‘La Notte’ direct in de prachtige eerste drie minuten van de film. Hierin staat het Pirelligebouw van Gio Ponti, dat krap een jaar eerder was opgeleverd, volledig centraal. Je zou kunnen zeggen dat het gebouw als personage wordt behandeld.

&nb

Milaan

In La notte blijkt het zo aantrekkelijk vormgegeven leven van de Milanese elite – men bewoont glanzend moderne flats, kleedt zich in maat- en mantelpak en verplaatst zich per sportauto over de nieuwe ringwegen – bedrieglijk; achter de façade van goede smaak, rinkelende ijsblokjes in de Campari en beleefd-beschaafde gesprekjes schuilt de verveling.

Steven Jacobs

Steven Jacobs is niet de minste om deze film in te leiden. De kunsthistoricus schreef veelvuldig over de relatie tussen architectuur en film en publiceerde onder meer The Wrong House: The Architecture of Alfred Hitchcock (2007) en Framing Pictures: Film and the Visual Arts (2011). Over het werk van Antonioni schreef Jacobs een lezenswaardig essay, getiteld ‘Between E.U.R. & L.A. Townscapes in the work of Michelangelo Antonioni’.

De inleiding die Steven Jacobs verzorgt voor La Notte duurt ca. 20 minuten. Reserveren voor het evenement kan via de website van EYE.

Reageer op dit artikel