nieuws

Zandwacht: tussen kunst, architectuur en landschap

Geen categorie

De Tweede Maasvlakte is een bijzondere plek. Het is nieuw land, maar tegelijkertijd dwaalt de oertijd er rond in de vorm van fossielen, uit de diepte van de zee opgezogen. De wind doet zijn werk en dirigeert de duinen telkens in andere configuraties, nieuwe natuur ontstaat en verzacht de tekenen van menselijke interventie. In deze context staat het indrukwekkende kunstwerk ‘Zandwacht’. We vroegen Ruud Reutelingsperger van kunstenaarscollectief Observatorium naar het project.

Zandwacht: tussen kunst, architectuur en landschap

Zandwacht is een kunstwerk met een oppervlakte van 20 bij 40 meter en een hoogte van 12 meter. In de omgeving is het een beeldbepalend object. De Tweede Maasvlakte is een uitzonderlijke plek tussen industrie en natuur, manmade maar constant veranderend onder invloed van de elementen. In deze context verwijst De Zandwacht naar de duinen, maar ook naar de containeropslag, naar de statische industrie en het dynamische zandlandschap.

Observatorium ontstond ruim vijftien jaar geleden vanuit de behoefte om contact met kunst minder vluchtig te maken. De kunstwerken van het collectief nodigen gebruikers van de openbare ruimte uit om stil te staan, om je heen te kijken en te observeren. De dynamiek van het landschap intrigeert de kunstenaars: de mens maakt de wereld, die op zijn beurt voortdurend verandert. Ruud Reutelingsperger: “Wat wij maken, wil een bijdrage zijn aan dat veranderenderende landschap. Elk kunstwerk reflecteert op het verleden, maar laat ook zien hoe het kan zijn.”

“De Tweede Maasvlakte is in dat opzicht een heel gekke plek. Toen we werden gevraagd door het Rotterdams Havenbedrijf om een kunstwerk te maken, gingen we op een dag op locatiebezoek. Er werd nog zand opgespoten. Dat intrigeerde ons. Elk duin is een heuvel in het landschap, maar blijkbaar was er ergens op de bodem van de zee een kuil als contravorm.”

 

“We hebben een keer op locatie overnacht met een tentje. De volgende dag werden we verrast door al het zand dat zich rond de tent had verzameld. Als je er maar lang genoeg staat, verander je zelf in een duin.”

Uit het persbericht van Observatorium: “De Zandwacht bestaat uit drie contouren van hetzelfde, steeds grotere duin. 92 betonnen elementen vormen samen een driedimensionale tekening. Als je er doorheen loopt kun je de drie stadia goed zien. Het kunstwerk visualiseert hoe natuurkrachten mede de vorm van Nederland bepalen.”

Reutelingsperger legt uit: “De Zandwacht is zelf een soort duin. Alleen loop je er niet op, maar in. Het is een hybride vorm tussen natuur en terminals. De betonnen elementen vormen vensters die je steeds op een andere manier naar de omgeving laten kijken. Je kunt op verschillende plekken zitten en je gedachten laten gaan.”

Door het constant veranderende landschap is het niet ondenkbaar dat het kunstwerk op een gegeven moment ondergestoven wordt door het zand en zelf een duin wordt. Reutelingsperger: “We hebben het Havenbedrijf gewaarschuwd dat dat mogelijk is. Het kunstwerk fungeert in dat opzicht als helmgras. Maar ergens zou dat ook heel poëtisch zijn. Dat je op een gegeven moment een stuk kunstwerk uit het duin ziet steken als onderdeel van een verder onzichtbare ruïne.”

De Tweede Maasvlakte is een uniek landschap dat veel zegt over het karakter van ons land. De Zandwacht weet hiervan het wezen te vangen en terug te brengen tot een menselijke maat.

 

 

Reageer op dit artikel