nieuws

Taturo Atzu: Superstructuur op de Oude Kerk in Amsterdam

Geen categorie

Tot en met 6 september kunnen bezoekers Amsterdam bewonderen vanaf een unieke plek: het dak van de Oude Kerk in Amsterdam. De Japanse kunstenaar Taturo Atzu bouwde een platform pontificaal op de monumentale zadeldaken van de kerk. De klokketoren en windvaan steken er pontificaal doorheen. Een vervreemdende ervaring en voor architecten een must see. Publicist en urbanoloog Vincent Kompier vertelt over zijn bezoek.

Taturo Atzu: Superstructuur op de Oude Kerk in Amsterdam

“Mijn bezoek aan het platform was overweldigend. Ik had de associatie met een gigantische badkuip. De materialisatie van wit gecoat multiplex is consequent doorgezet. Doordat de bordeshoogte overal gelijk is, werkt het platform als een soort frame voor het uitzicht. Je kunt ongehinderd elke richting op kijken, maar doordat de kerk een soort verdraaiing heeft ten opzichte van de rest van de omgeving, is het lastig je te oriënteren, wat nog eens extra bijdraagt aan de vervreemdende ervaring.”

“Opvallend is, dat je vanaf de straat betrekkelijk weinig meekrijgt van het platform. Afgezien van een witte rand, zijn slechts de steigerbuizen zichtbaar die het platform overeind houden. Ik kan me dan ook wel voorstellen dat omwonenden protest aantekenden toen het platform werd aangelegd. Na zoveel jaar wegens restauratiewerkzaamheden in de steigers te hebben gestaan, komt er een kunstenaar die het nog eens dunnetjes overdoet.”

“Voordat ik het platform beklom, bezocht ik de kerk. Beide zijn eigenlijk twee oases van rust in de hectische stad.”

“Toen ik op het platform stond, bedacht ik me dat je een soort van tweede laag over de stad zou kunnen leggen met platforms en verbindingsbruggen, van monument naar monument. Als een fotocollage van Superstudio of Yona Friedman.”

“Ik zou elke architect aanraden om het platform te bezoeken. Het is best prijzig, en in het begin dacht ik “Een uitzichtplatform op een kerk, het zal wel”, maar het was de ervaring meer dan waard.”

Reageer op dit artikel