nieuws

Summerschool Thinking City ‘Beyond resilience’ van start

Geen categorie

Om een positief geluid in tijden van crisis te laten horen hebben VMX Architects en Zef Hemel twee jaar geleden Thinking City opgericht. De stichting onderzoekt de kwaliteiten van de stad, met als doel tot nieuwe benaderingswijzen te komen waar de stad van kan profiteren. Vorig jaar stond de eerste editie in het teken van ‘The Dynamics of making Amsterdam’, dit jaar is het thema Beyond Resilience. De uitkomsten van de verschillende case studies worden de komende weken gepubliceerd op dearchitect.nl.

De doelstelling van de summerschool werd afgelopen vrijdag door Don Murphy verwoord als “het bestuderen en profileren van de kwaliteiten van de Nederlandse stedenbouw en architectuur. Onze regionale en stedelijke planning, het inpolderen en keren van water, de goed ontwikkelde gezondheidszorg en de hoogstaande woningbouw trekken altijd veel aandacht in het buitenland.

Bottom up én top down

“Het bestuderen en ontwikkelen van de mogelijkheden van stedelijke structuren dient niet alleen om crises te overleven, maar er zelfs van te profiteren, er beter uit te komen”, aldus Zef Hemel. In zijn optiek is onze traditionele vorm van stadsplanning niet meer geschikt voor de komende opgaven. Mede door internet ontwikkelt alles in zo’n razend tempo dat alleen constante adaptatie aan veranderingen met multi- en interdisciplinair handelen tot bevredigende resultaten kan leiden. Waar Zef Hemel een absolute bottom up praktijk vertegenwoordigt, brengt VMX een gecombineerde houding in: top down waar het nodig is (met name bij ingrepen die een lange termijn visie en/of een hoge kwaliteit vereisen) en bottom up waar mogelijk. Zoals Mathijs de Boer in zijn recente blog op dearchitect.nl aangeeft: waar alles al klopt kun je stadsplanning aan bottom up initiatieven overlaten.

6 Case Studies

Om tot nieuwe vormen van stadplanning te komen, zijn ruim 60 professionals, studenten en wetenschappers, uit meer dan 40 verschillende landen, uitgenodigd om twee weken nader kennis te maken met Amsterdam. Tegelijkertijd denken ze mee over actuele en reële opgaven in de stad. Na een oproep zijn 6 case studies met elk een maatschappelijk relevante vraagstukhouder geselecteerd.

Overdag werken de groepen vanuit de Academie van Bouwkunst in teams aan de verschillende thema’s. De zes thema’s die worden behandeld zijn:

 

Vanuit elke elke groep zal een deelnemer verslag doen van de uitkomsten van de case study in een artikel op dearchitect.nl

Publiek toegankelijk programma

Om meer professionals te betrekken bij het programma van Thinking City en het debat breed en multidisciplinair verder te brengen, wordt in de avond rondom de cases een lezingenreeks georganiseerd die ook voor het publiek toegankelijk is. Het eerstvolgende evenement is een interview met Beatrix Ruf, de nieuwe directeur van Het Stedelijk Museum, aanstaande woensdagavond in de Architecten Showroom op IJburg.

 

Reageer op dit artikel