nieuws

Design van de week: Fruitleer

Geen categorie

Fruitleer wordt traditioneel gemaakt van fruitpulp dat wordt ingedikt en vervolgens gedroogd op een gespannen vel bakpapier. Het resultaat wordt sinds mensenheugenis genuttigd als snoep of tussendoortje. Een groepje afstudeerders aan de Willem de Kooning academie te Rotterdam onderzoekt of ze er écht leer van kunnen maken. De grondstof, overrijp fruit, betrekken ze van de wekelijkse markt op Blaak.

Design van de week: Fruitleer

Door te werken met fruit dat anders weggegooid zou moeten worden, lossen ze een dringend probleem van de kooplui op die op de markt op Blaak staan. Elke dinsdag en zaterdag waarop de markt wordt gehouden, ontstaat 3500 kilo fruitafval. De standhouders betalen 12 cent per kilo afval, dus de verleiding is groot om het te dumpen.

Prototype

De studenten van de Willem de Kooning Academie verzamelden wekenlang afgedankte ladingen fruit om het te verwerken tot lappen fruitleer. Als prototype maakten de ontwerpers een tas die volledig van fruitleer is gemaakt. Hierin komen de kwaliteit en de mogelijkheden van het nieuwe materiaal naar voren.

Technische doorontwikkeling

Met het project willen de ontwerpers aandacht creëren voor het probleem van voedselafval en laten zien dat er een oplossing is. Voordat er op grote schaal wordt gewerkt met fruitleer, is er echter nog een lange weg te gaan. Zo is het materiaal nog niet zo sterk en niet waterbestendig. “We willen gaan samenwerken met bedrijven en organisaties om het materiaal technisch te verbeteren en een groter scala aan producten te maken.”

 

Reageer op dit artikel