nieuws

Geïntegreerde contracten: de schrik van elke architect

Geen categorie

Bij geïntegreerde contracten wordt de aannemer een grote rol toebedeeld. Veel architecten zien hun rol hierdoor marginaliseren, wat zou leiden tot een structureel lagere ontwerpkwaliteit. Toch wint het geïntegreerde contract aan populariteit. Architecten kunnen er dus niet omheen. Auteur Alijd van Doorn schrijft in het februarinummer van de Architect over de kansen die de contractvorm biedt.

Geïntegreerde contracten: de schrik van elke architect

Redenen voor de toenemende populariteit van geïntegreerde contracten is de behoefte aan zekerheid aan de kant van de opdrachtgever, die hiervoor een stuk van zijn sturingskracht inlevert aan de aanbieder van de dienst. Ook BIM is een belangrijke reden voor het toenemende aantal geïntegreerde opdrachten. 

IN haar artikel onderscheidt Alijd van Doorn grofweg drie richtingen waarin een architectenbureau zich kan ontwikkelen binnen geïntegreerde contracten. Het kan zich ontwikkelen als specialist binnen het bouwteam, het kan zelf de rol aannemen van aanbieder, of hij kan een adviesrol vervullen.

In het artikel komen onder andere Jeroen van Schooten, Menno Rubbens van Cepezedprojects en hoogleraar Publiek Opdrachtgeverschap Marleen Hermans aan het woord.

 

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel